Houd de gang erin. Dat is de oproep van zes verschillende organisaties aan de betrokken partijen.
Houd de gang erin. Dat is de oproep van zes verschillende organisaties aan de betrokken partijen. Foto: Bastiaan Miché

Ontwikkeling Kerkbrink moet boven aan alle agenda's staan

De Kerkbrink is een cruciale bouwsteen in de verdere ontwikkeling van Hilversum. Zorg ervoor dat je het momentum niet verliest, aldus de serieuze noodkreet.

HILVERSUM Met het aflopen van diverse huurcontracten op en rond de Kerkbrink moet iedereen alert zijn, zeker omdat de opknapplannen voor dit plein dreigen te verstoffen. Verzilver de kansen, is de oproep van centrummanager Kjeld Vosjan aan de betrokken partijen. "Dit is belangrijk voor de doorontwikkeling van Hilversum Mediastad."

Vosjan kwam eind vorige week met een brandbrief. Dat deed hij namens een aantal grote partijen in Hilversum: Stichting Centrum Hilversum, Stichting Hilversum Marketing, Stichting Uitgaan Hilversum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Mediapark Management en Stichting Omroep Muziek. Hun boodschap is klip-en-klaar: houd de gang erin. "Er liggen op de korte termijn stevige kansen om dit deel van het centrum te versterken en hiermee de positieve ontwikkeling in de rest van het centrum een vervolg te geven: meer beleving, meer bezoekers en meer (economische) dynamiek", zo tekent Vosjan op. "Maar we lopen het risico het momentum te verliezen om kansen te verzilveren. Dan vallen we stil, terwijl er nu de mogelijkheid is om een grote sprong vooruit te maken. Een sprong die Hilversum spannender maakt, die ontmoeting tussen mensen stimuleert en Hilversum meer profiel geeft."
Directe aanleiding is de afloop van een aantal huurcontracten. De nieuwe huurperiode gaat per 1 januari 2019 in. Vosjans stelling is als je die laat verlopen - waardoor automatisch een nieuwe termijn ingaat van vijf jaar - dat de plannen om de Kerkbrink te transformeren naar een mediacultuurplein voorlopig de ijskast in kunnen, terwijl deze ontwikkeling boven aan ieders agenda moet staan, vindt de centrummanager.
"Ik begrijp de oproep van: 'Jongens, komt er nog wat van?' De verantwoordelijkheid ligt bij semiparticuliere partijen, vastgoedeigenaren en de culturele instellingen. Daar moet het initiatief vandaan komen. Overigens is dat initiatief er ook, want ze zijn met elkaar in gesprek. De intentie is ondertekend", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media en Cultuur.
Maar die goede bedoelingen zijn wel van een jaar terug. Het idee is om een bundeling van bedrijven en organisaties naar de Kerkbrink te halen. Daardoor ontstaat een sterk mediacluster. Bibliotheek Hilversum, Museum Hilversum, Filmfestival Scenecs en Grafisch Atelier Hilversum zijn enkele geïnteresseerde partijen. Net zoals Vosjan ziet Jaeger hier de toegevoegde waarde voor Hilversum. "Die sterke samenwerking zou de kroon op het werk zijn", stelt hij. "Ik ga als supporter heel hard juichen en ze aanmoedigen. Als zij met een goed plan komen, dan gaan wij ons best doen", is zijn vervolg.
De noodkreet is gehoord en heeft al iets in beweging gezet. Achmea, eigenaar van het BCC-pand waar de bibliotheek naartoe zou kunnen, heeft de eerste stap gezet. Het overleg staat voor vrijdag 26 oktober op de agenda.