Jannemieke en Kees Verhoeff zijn trots op hun koks.
Jannemieke en Kees Verhoeff zijn trots op hun koks. Foto: Bastiaan Miché

Mag Puur Smaeck zich het beste biologische restaurant noemen?

HILVERSUM Nog vier restaurants zijn er over. Het kan zomaar zijn dat het beste biologische restaurant van Nederland in Hilversum is gevestigd. Puur Smaeck hoopt de titel binnen te mogen halen, maar uitverkoren zijn bij de beste van het land is al een groot compliment op zich.

Wie de concurrentie is, weet eigenaar Kees Verhoeff niet. Die is gisteren bekendgemaakt in Maastricht (toen was deze krant al naar de drukker). Tijdens de vakbeurs Folie Culinaire - International Gastronomy Event 2018 in MECC was de finale van deze competitie. Met veel plezier reisde de Hilversumse delegatie van de eet- en drinkgelegenheid aan de Kampstraat af naar Limburg. Wat hen daar te wachten stond was een verrassing. Vooraf was duidelijk dat zij heerlijke gerechten moesten maken van de biologische ingrediënten die in de black box zaten.

Al jaren werkt Puur Smaeck enkel en alleen met biologische producten. Verhoeff schat in dat dit al zo'n jaar of vier het geval is. Wat hem betreft gaat het om het hele verhaal dat bij een biologische keuken komt kijken. Eerlijke, gezonde en natuurlijke producten, veelal uit de regio, schotelt het restaurant hun klanten voor. Uit de moestuin van Jagtlust in 's-Graveland haalt Verhoeff zijn groenten. Een samenwerking met de biologische slager aan de Bussumerstraat zit eraan te komen. "We staan er inmiddels om bekend", aldus de eigenaar. "We willen graag innovatief zijn en mooie dingen maken."
Toen Verhoeff benaderd werd door Centraal Beheer Achmea, die deze wedstrijd heeft uitgeschreven, dacht hij eerst dat het om een verkooppraatje ging. Toch besloot hij op het allerlaatste moment mee te doen. "Het was letterlijk vijf voor twaalf toen ik op 31 augustus de mail verstuurde. De inzending moest voor 1 september binnen zijn", zegt de ondernemer. Het vegan gerecht met pasta viel qua receptuur en presentatie in de smaak bij de jury. Gisteren mocht het team van Verhoeff onder meer koken voor jurylid Martin Kruithof van De Lindenhof uit Giethoorn dat twee Michelinsterren heeft.

Veel aandacht gaat bij Puur Smaeck uit naar de mensen met een verstandelijke beperking die er overdag werken. Door die aandacht voor de medewerkers van de dagbesteding sneeuwt de kwaliteit van de koks onder. "We zijn heel trots op hen", straalt Jannemieke Verhoeff. Haar man Kees zegt dat de nominatie voor de laatste vier hem wel verbaast. Dat komt omdat de focus vooral ligt op de producten, de bereiding en het serveren van mooie gerechten en niet zozeer op henzelf. "Wij weten dat we lekker koken, maar we hebben geen hoge dunk van onszelf", aldus de ondernemer.