'Energieomslag goed in de steigers zetten'

HILVERSUM De krachten bundelen is het devies om de energietransitie te versnellen. "Dat gaan we deze collegeperiode goed in de steigers zetten", aldus wethouder Jan Kastje van Duurzaamheid.

Dat zei hij aan de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid. Woensdag was voor de tweede keer de Hilversum 100 Challenge, een wedstrijd waarin Hilversummers, organisaties en bedrijven worden uitgedaagd met ideeën te komen om de C02-uitstoot te reduceren. Met de 36 voorstellen, vorig jaar waren het er 49, is wat betreft Kastje een goede start gemaakt.

Het landelijk verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto's in 2030 gaat in de toekomst een slok op een borrel schelen. "Dat vergt samenwerking met bewoners, ondernemers en instellingen", aldus Kastje. Verder geeft hij aan dat zijn collega-wethouders bewust zijn van het belang van duurzaamheid en dat ook uiten in hun diverse beleidsplannen


Jaeger geen voorzitter van D66-bestuur

HILVERSUM Het is geen winnen met Wimar geworden. Dat was de slogan van de campagne van wethouder Jaeger. De Hilversummer had zijn zinnen gezet op het voorzitterschap van het landelijk bestuur van D66, maar de leden hebben gekozen voor Anne-Marie Spierings.

"Ik had goede hoop dat ik zou winnen", gaf Jaeger na de bekendmaking aan. "Dit is wel even een teleurstelling, maar dit is wat democratie inhoudt. De leden hebben gesproken, ook al had ik het graag anders gezien."

Na twee stemronden kwam Spierings, gedeputeerde in Brabant, als duidelijke winnaar naar voren. "Het was afgetekend", meldde de runner-up uit Hilversum. Spierings kreeg 63 procent van de stemmen. Zaterdag, tijdens het D66-congres in Den Bosch, nam zij de voorzittershamer over van Letty Demmers.

Als voorzitter, een functie die Jaeger wilde combineren met het wethouderschap, wilde de Hilversummer zijn partij gaan vernieuwen. Die wens heeft hij nog steeds. "Ik heb een agenda en ik ben ervan overtuigd dat ik die moet doorvoeren."