Sinds medio januari staat de 'zwarte doos', het kantoor van citymarketing, op het Stationsplein.
Sinds medio januari staat de 'zwarte doos', het kantoor van citymarketing, op het Stationsplein. Foto's: Bastiaan Miché

Eerste jaar is vooral opbouwjaar voor Stichting Hilversum Marketing

De berichten suisden ze om de oren in de 'zwarte doos' op het Stationsplein. Slechte sfeer. Niet presteren. Hoe zit de citymarketingvork nu eigenlijk in de steel?

HILVERSUM Een gemeente even op de kaart zetten kost tijd. Zeker als je als nieuwe stichting alles van de grond af moet opbouwen. In de afgelopen maanden is in de 'zwarte doos' op het Stationsplein hard gewerkt om de Hilversumse citymarketingorganisatie goed in de steigers te zetten. "De basis is gelegd. Het platform groeit."

Pas negen maanden zijn ze bezig. In januari kwam het kantoor voor het station en vanaf februari is de Stichting Hilversum Marketing begonnen. In die tussentijd hebben directeur Anne Visser en de medewerkers niet stilgezeten, alleen is al het grondwerk voor de buitenwereld niet goed zichtbaar.
"We hebben heel veel moeten regelen achter de schermen. Dat hoort bij een eerste jaar. Daar gaan we stap voor stap doorheen. Alles, maar dan ook echt alles hebben we moeten opbouwen. We zijn geen staande organisatie. Daar zie je van de buitenkant niks van. Als je de zaken niet goed regelt dan komen de problemen met bijvoorbeeld de administratie of met de Belastingdienst vanzelf", is de uitleg. "Aan 80 procent van de ambities die zijn voorgelegd wordt gewerkt. Dat betekent niet dat je daar al allemaal resultaat op hebt geboekt", luidt haar toevoeging.

Vorig jaar ging de raad op 6 december akkoord met de oprichting van de stichting. Dat ging niet zonder slag of stoot. Aan het nut en de noodzaak van een organisatie die zich ging toeleggen op het vermarkten van Hilversum Mediastad werd getwijfeld. Zeker ook omdat er een bedrag mee gemoeid was van 880.000 euro, waarvan 330.000 euro startkapitaal. Vanaf het begin lag de citymarketing onder een vergrootglas. De druk om meteen te presteren is groot. Geduld hierin is een schone zaak. "Ik heb met meerdere citymarketingdirecteuren gesproken. Zij zeggen allemaal dat het wel drie tot vijf jaar kan duren voordat het resultaat van citymarketing zichtbaar is. Soms zelfs nog langer."

In de periode mei-juni kwam er wel degelijk een kink in de marketingkabel. Op Visser na vertrok de hele ploeg. Verziekte werksfeer, was de uitleg. De directeur spreekt van andere verwachtingen van de teamleden, waardoor twee mensen de opdracht hebben teruggegeven. Sinds juli is er een nieuw team. "We draaien hartstikke goed en de werksfeer is ook goed", merken Visser en Carlijn Bolt (ook van Stichting Hilversum Marketing) samen op.

Toch staken vorige week verhalen de kop op van aanhoudende opstartproblemen. Resultaten bleven uit en dat terwijl er veel geld naartoe gaat. Onderling zou het nog steeds niet boteren. In de media verschenen steeds meer onjuistheden. Zo zou Visser besloten hebben aan het einde van het jaar te stoppen, terwijl dat altijd de bedoeling is geweest: de kwartiermaker zou de stichting op poten zetten en doorgeven aan de opvolger.

Dat leidde tot politieke onrust en bij de stichting tot de behoefte de zaken op te helderen. Lang niet alles is goed gegaan. Het verwachtingsmanagement had beter gemoeten, is een van Vissers lessen van de afgelopen periode. Tevens erkent de directeur dat zij voorzichtig is geweest met het naar buiten treden van de resultaten. Betere communicatie is het sleutelwoord.

'We draaien hartstikke goed en de werksfeer is ook goed'

Het is belangrijk dat Hilversum zich goed op de kaart zet als mediastad. Doel van de citymarketing is aantrekkelijk te zijn voor talenten, bedrijven en inwoners. Een levendige gemeente met een duidelijk profiel helpt daarbij. Daar zijn veel partijen voor nodig. Het is ook een taak van de stichting om partijen te verbinden, netwerken op te zetten en samen evenementen te organiseren. Aanbod is belangrijk en dat begint met weten wat er is. Daar is ingezet door livehilversum.nl verder te ontwikkelen en een papieren uitladder te presenteren. Tevens is de stichting betrokken bij diverse evenementen, zoals de Dutch Media Week, Festival '100 jaar Hilversum Mediastad' en binnenkort de sinterklaasintocht en Live2000. In de nabije toekomst wil zij bijvoorbeeld de coördinatie en inhoudelijke programmering van de evenementen op zich nemen die passen bij het stadsmerk LiveHilversum.

Anne Visser (rechts) bij de presentatie van de papieren uitladder.