Tot zondag droog, vrij zonnig en warm nazomerweer

Het kan dit jaar niet op met de warmte. Bij het al recordaantal warme dagen (124) van 20 graden en hoger, komen er deze week nog zeker 4 of 5 bij. Door een krachtige Europese hogedrukblokkade warmt de atmosfeer op bij een zuidelijke stroming. Er is zonneschijn met sluierwolken. Zondag trekt het koufront over van een depressie met kans op enige tijd regen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag en zaterdag verkeert het kwik nog in hogere sferen. Ook de nachten zijn niet koud met circa 13 graden. Vrijdag zijn er naast zonneschijn ook sluierwolken en trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt 22 graden. Zaterdag wordt het zeer warm. Met een tot matig of vrij krachtig aantrekkende zuidenwind loopt de temperatuur op tot 24 à 25 graden bij veel zonneschijn. Zondag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Het wordt dan 19 graden.

Trend na het weekeinde

Het weer staat waarschijnlijk onder invloed van een zuidwestelijke stroming. Atlantische storingen kunnen dan het Noordzeegebied bereiken. Het wordt nogal wisselvallig met een mix van wat zonneschijn en nu en dan ook enige regen. De maxima liggen rond 15 à 16 graden.

Weetje

Oktober trakteert vaak nog op nazomerweer. De hoogste temperatuur in oktober was 26.5 graden op 4 oktober 1983. Op 1 oktober 2011 werd het 26 graden. Op 13 oktober 1990 werd het 23.6 graden. Grote kans dat dit dagrecord zaterdag gaat sneuvelen. Vorig jaar werd het op 16 oktober 24.4 graden. Zelfs laat in oktober, op 30 oktober 2005, werd het nog 21 graden.