Momenteel is men druk bezig met het bouwen van de veertien woningen.
Momenteel is men druk bezig met het bouwen van de veertien woningen. Foto: Bastiaan Miché

'Vernoem nieuw Stationsplein naar burgemeester Boot'

HILVERSUM Het stuk grond tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg moet gewoon het Molenpad gaan heten. Dat doet de geschiedenis van dit deel van Hilversum het meest recht. Het idee van Jaap van der Harst is om het Stationsplein naar burgemeester Joost Boot te vernoemen.

Van der Harst, toekomstig bewoner van de Burgemeester Bootlaan waar nu gebouwd wordt, uit zijn idee op Facebook. Het nieuwe stationsplein omdopen tot het Burgemeester Bootplein is volgens hem een veel beter eerbetoon. De nieuwe entree van Hilversum krijgt een duidelijk mediaprofiel. Boot was de eerste mediaburgemeester van Hilversum. Zo was hij onder meer grondlegger van het huidige Media Park.
Volgens Van der Harst willen de bewoners wonen aan het Molenpad. Dat was de werktitel van de projectontwikkelaar en de verkopend makelaar. Dat is een naam die historisch gezien goed past bij dit deel van Hilversum. In het verleden stond molen De Ruyter aan deze kant van de 's-Gravelandseweg. Het college van burgemeester en wethouders vindt dít juist een goede plek. Het is in de buurt van de wijk met meer burgemeestersstraten en het komt uit bij het raadhuis. "Het getuigt van weinig respect naar de bewoners", vindt Van der Harst. "Volgens het college is het controversiële verleden van Boot zo onbeduidend dat het straatnaamgeving niet in de weg staat en dan getuigt het van weinig respect om de mediaburgemeester te eren met een toegangspaadje naar veertien woningen, dat ook nog eens eigendom is van de bewoners."
Deze straat vernoemen naar de langstzittende burgervader van Hilversum heeft veel stof doen opwaaien. Bewoners hebben hun woning gekocht op basis van het Molenpad. Het college heeft de kopers nooit op de hoogte gebracht van hun voornemen of sindsdien contact met hen gezocht. Politiek gezien is het een heet hangijzer geworden. SP en PvdA kaartten het apartheidsverleden van Boot aan en willen helemaal geen eerbetoon. Binnenkort neemt het college een besluit, al bleek begin september al dat het geen reden ziet om te heroverwegen.