SP eist onder meer duidelijkheid over de hersteltermijn van verkeerd gestalde fietsen.
SP eist onder meer duidelijkheid over de hersteltermijn van verkeerd gestalde fietsen. Foto: Bastiaan Miché

Pas betalen voor verkeerd gestalde fiets als zaken op orde zijn

Procedures kloppen niet, maar fietsgebruikers moeten wel betalen bij het depot. Dat moet stoppen totdat overal duidelijkheid over is, aldus de SP-fractie.

HILVERSUM Waarom voert de gemeente het stalverbod van de fiets in het centrum halfbakken in? Te weinig fietsparkeerplekken en onduidelijkheid over de redelijke termijn waarop je een verkeerd gestalde fiets mag weghalen. Het zijn enkele voorbeelden die de SP geeft. Omdat Hilversum haar zaken niet op orde heeft, moet het betalen voor de weggehaalde fiets meteen stoppen, vinden de socialisten.

"We zijn met stomheid geslagen", zegt Bianca Verweij na beraad met de fractie. "Er ontstaat onrust, want de procedures zijn niet op orde, maar mensen moeten sinds maandag wel 15 euro betalen bij het depot aan de Kerkbrink om hun fiets terug te krijgen. Dat betalen moet dus stoppen zolang er geen redelijke alternatieven en termijnen zijn", vervolgt de fractievoorzitter.

Met 2.800 plekken in het centrum beweert wethouder Arno Scheepers dat er voldoende voorzieningen zijn. Verweij bestrijdt dat. Dat is ook steeds wat zij terughoort van inwoners. Als er een inpandige fietsenstalling was geweest in het centrum was het een ander verhaal geweest, maar dat is nog altijd niet het geval. Al kondigde Scheepers vorige week in deze krant aan hierover snel met een mededeling te komen.

Daarnaast is het volslagen onduidelijk voor de SP waarom er geen redelijke termijnen zijn. Fietsgebruikers moeten hun fout kunnen herstellen. Voor hinderlijk gestalde fietsen is de termijn een kwartier. Dat moet minstens 24 uur zijn, vindt de SP. Dat gevaarlijk gestalde tweewielers - die de weg versperren voor nood- en hulpdiensten - direct weg moeten, snappen de socialisten. Scheepers zegt dat deze zaken zijn geregeld in het Aanwijzingsbesluit. Hilversum is niet de eerste gemeente die het fietsparkeren aanpakt. In het raadhuis is het huiswerk gedaan. Dat de wethouder verwijst naar het Aanwijzingsbesluit vindt de SP mooi, maar zij had het document zelf graag onder ogen gehad. Dit besluit moet ook voor Hilversummers zijn in te zien.

Volstrekt onduidelijk is volgens Verweij ook de invalidensticker die is aan te vragen. De gemeente heeft veel aanvragen gehad van mensen die minder mobiel/slecht ter been zijn en heeft vooral nee verkocht. Maar hoe het zit met bezwaar maken, wil de SP weten. En waarom moeten mensen die hun fiets komen ophalen zich legitimeren? Een auto staat op naam, maar een fiets niet. De socialisten willen weten waarom dit moet en wat de gemeente met de gegevens doet.

"Al met al is dit niet de manier om het fietsen te stimuleren", stelt Verweij. "Heel veel mensen zijn boos. De wethouder heeft zijn zaken niet op orde en dan is 1,2 miljoen euro voor het schoonhouden van vijf straatjes in het centrum toch wel een duur projectje", besluit zij.

Waarom legitimeren als je jouw fiets komt ophalen?