Ook Black Friday in centrum

HILVERSUM Koopjesjagers opgelet: vrijdag 23 november is het Black Friday, ook in het centrum van Hilversum. Tussen 16.00 en 22.00 uur verzorgen het Hilvertshof, de Gooische Brink en Stichting Centrum Hilversum dit evenement.

Er is tijdens het evenement muziek te horen, onder meer door segway-dj's, er is verlicht straattheater en butlers staan klaar bij de parkeergarages, fietsenstallingen en het station met programmaboekjes. Maar er zijn vooral veel kortingsacties, want daar is waar Black Friday om draait. Deelnemende ondernemers komen met acties. Het idee is om een aantal keer een paar minuten gratis winkelen te verloten onder de bezoekers.


Zorgen over sloop van oud ateliergebouw

HILVERSUM Geef het voormalige ateliergebouw bij de Stad Gods de status van monument. Daarmee is dreigende sloop voorkomen. Dat is de oproep die het bezorgde Cuypersgenootschap begin deze week heeft gedaan aan het college van burgemeester en wethouders.

"De combinatie van klooster en atelier is zeer zeldzaam, in ieder geval uniek voor onze regio", meldt het Cuypersgenootschap in hun brief. "De architectuur van het gebouwtje met haar modernistische vormentaal is kenmerkend voor de tijd. Het gebouw heeft een evidente architectuur- en cultuurhistorische waarde en is een onmisbaar onderdeel van het reeds als monument beschermde kloostergebouw."

In 1946 kwam het klooster De Stad Gods van de zusters Augustinessen op het voormalige landgoed Monnikenberg. Een oude villa werd ingericht als klooster. Tussen 1953 en 1955 was het al tijd voor een verbouwing. Zo kwam er een toren en volwaardige kapel bij naar het ontwerp van architect Nic de Jong. Later volgde nog een uitbreiding. In 1953 is tevens het beeldhouwatelier neergezet op het terrein, ook van De Jong.

Om sloop te voorkomen kan het college een aanwijzingsprocedure starten. Het Cuypersgenootschap hoopt dat de gemeente dit op korte termijn wil beginnen. Daarmee is zogeheten 'voorbescherming' toegekend aan het pand.