De SP vroeg aandacht voor de situatie van WESPP door het pand een dag te bezetten.
De SP vroeg aandacht voor de situatie van WESPP door het pand een dag te bezetten. Foto: Bastiaan Miché

WESPP'ers niet in moeras laten verdwijnen

HILVERSUM Sluiting van WESPP gaat voor de cliënten ernstige gevolgen hebben. Dat heeft het verleden al uitgewezen. Door het uitblijven van passende en adequate zorg bij andere zorginstanties zijn veel mensen met een psychiatrische achtergrond er allesbehalve beter op geworden. Dat is ook voor de overgebleven 42 cliënten, waarvan 33 uit Hilversum, waarschijnlijk hun voorland.

'Laat deze kwetsbare groep niet in het moeras verdwijnen.' Dat is de harde boodschap van cliënten en medewerkers van WESPP (werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten:. Zij hebben een brandbrief geschreven aan B en W en de gemeenteraad met aan het begin de uitleg dat het gaat om het aankaarten van een urgente kwestie en niet het willen stichten van een brand als er geen geld betaald wordt.

Ondanks deze grappige kwinkslag is het beide ernst. De zorgen bij deze regionale instelling over waar ze straks terechtkomen, waarschijnlijk bij projecten in de buurt, is groot. Dat zorgt voor onrust. Zorgen over de ongewisse toekomst per 1 januari 2019 als GGz Centraal definitief de deur aan de Korte Noorderweg - de plek van arbeidsmatige dagbesteding - dichtdoet. De locatie is niet meer rendabel en het credo is 'opvang in de eigen buurt'.
Verlies van stabiliteit, terugval en het vormen van een gevaar voor zichzelf en de omgeving kan gebeuren als de veiligheid van WESPP er niet meer is, een plek waar zij een professioneel thuis hebben. Hier is kennis en kunde voor deze kwetsbare mensen. Een groep die in de toekomst eerder toeneemt dan afneemt, aldus de briefschrijvers.
"Deelnemers voelen zich hier gemiddeld een stuk beter dan de groep die nu onder de zorgradar valt of bij andere organisaties is ondergebracht, waar kennis van de psychiatrie en passende ondersteuning ontbreekt. Het veilige gevoel een plek te vinden om samen met andere deelnemers voor elkaar en met elkaar te kunnen zorgen en samen een doel te hebben, resulteert in minder escalaties en incidenten veroorzaakt door deze 'verwarde' mensen", luidt de waarschuwing richting politiek.