Langzaam verkeer moet meer aandacht krijgen in de plannen voor het stationsgebied.
Langzaam verkeer moet meer aandacht krijgen in de plannen voor het stationsgebied. Foto: Bastiaan Miché

Opnieuw enkel aandacht voor auto in gemeentelijke plannen

HILVERSUM Als Hilversum een knijpnijntje zou zijn dan piept deze momenteel enkel en alleen: fiets. Veel kritiek en ophef is er over het fietsparkeren in het centrum. Bij wegwerkzaamheden moet de fietser het maar uitzoeken, aldus de ChristenUnie. De Hilversumse Fietsersbond doet nog een duit in het zakje en vraagt zich af waarom het college van burgemeester en wethouders opnieuw alleen maar oog heeft voor het snelverkeer.

Alsof de MP3-speler ook bij dit college vastloopt bij hetzelfde nummer. In de gemeentelijke plannen voor het stationsgebied én de aangedragen verkeersoplossingen voor de kleine spoorbomen is vooral aandacht voor de auto. Dat leidt tot onvrede bij de lokale fietsersbond. "Wij begrijpen werkelijk niet waarom het gemotoriseerde verkeer opnieuw alle aandacht en prioriteit krijgt op dit enorm grote en vooral dure project", menen woordvoerders Krijn Griffioen en Paul Holdorp.

In hun ogen is het veel logischer om langzaam verkeer in het centrum en met name rond het Stationsplein als uitgangspunt te nemen. Daarmee creëert de gemeente een betere leefomgeving en verblijfsruimte. Die keuze ziet de bond niet terug in het Voorgenomen Besluit voor het Stationsgebied. Daardoor zijn de zorgen groot. Volgens de woordvoerders gaat bijna alle aandacht naar betere doorstroming van het gemotoriseerde verkeer over de Schapenkamp en langs of onder het nieuw te situeren Stationsplein.

De fietsersbond heeft de bezwaren opgeschreven en opgestuurd naar het college. Het Stationsplein moet een fraaie entree worden van Hilversum Mediastad. De gemeente heeft twee modellen voorgelegd: 7 Straatjes en De Passage. Volgens de woordvoerders gaan de verkeerskundige oplossingen in beide ontwerpen zorgen voor meerdere knelpunten. "Door het ontbreken van goede oversteken verliest het kracht en zal de oversteek van de Schapenkamp op meerdere plaatsen een continue bron van ergernis zijn voor zowel langzaam als snel verkeer."

Tevens heeft de bond de twee ontwerpalternatieven voor de kleine spoorbomen bestudeerd. Na het lezen trekt zij dezelfde conclusie als bij de voorstellen voor het stationsgebied: deze alternatieven zijn niet voor de fietsers bedacht. "De fietsroutes zijn nog niet goed doordacht of er later ingeplakt, zowel in de plaatjes als in de toelichting." Op basis van beide ontwerpen (KL26 en KL28), waarin de kleine spoorbomen eenrichtingsverkeer worden met als opties centrum in of uit, kan de bond nu geen keuze maken. Concrete informatie ontbreekt. De fietsersbond adviseert om deze alternatieven niet ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.