Irma (midden) overlegt met haar Feel Good-coaches Anne (links) en Monique.
Irma (midden) overlegt met haar Feel Good-coaches Anne (links) en Monique. Foto: Karin van Leeuwen

'Ik wil meisjes en vrouwen duidelijk maken dat ze meer zijn dan hun lijf'

Negentig procent van de vrouwen worstelt met haar lichaamsbeeld. Dat moet anders, vindt Irma van de Pol en startte haar Love Your Lijf-beweging. 'Weerbaarheid is de sleutel.'

HILVERSUM Genomineerd worden omdat je uitblinkt in je vakgebied is een van de grootste complimenten die je kunt krijgen. Irma van de Pol (36) knikt. Zij staat in de VIVA400-lijst, een lijst met daarop vierhonderd inspirerende vrouwen die erg goed zijn in wat ze doen. "Ik start klein en verover eerst Nederland en daarna de rest van de wereld", lacht de eigenaresse van de sportschool Feel Good Studio.

Als geen ander weet ze wat het is om een haat-liefdeverhouding met je lichaam te hebben. "Ik deed toen ik eind twintig was mee aan fitnesswedstrijden en wilde de beste zijn. Ik moest en zou het mooiste lijf met het laagste vetpercentage hebben. Dat ik het daarvoor moest uithongeren en aftrainen, maakte me niets uit." Na zo'n wedstrijd propte ze zich in de kleedkamer vol met ongezond voedsel. Het was een herhaling van zetten tot de volgende wedstrijd in zicht kwam. Tot vier keer toe kreeg ze een auto-ongeluk toen ze op weg was naar bikiniwedstrijden. Haar lijf was uitgeput, haar hersenen kregen te weinig vocht en voedingsstoffen waardoor haar reactievermogen vertraagde. Inmiddels is de Hilversumse erachter dat geluk niet in vijf kilo minder wegen zit, maar in een gezond lijf waar je goed voor zorgt en lief voor bent. Die kennis wil ze overdragen aan vrouwen. "Ik zet me in om het zelf- en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen te veranderen, en vooral te verbeteren. Ik wil ze duidelijk maken dat je meer bent dan je lijf. Iedereen heeft een missie in dit leven en om die te volbrengen heb je toch echt je lichaam nodig."

Fragiel kapstokje

Toen Van de Pol stopte met de wedstrijden viel ze in een gat. Want wie was ze nu nog? Haar leven, haar ego, haar zelfbeeld had ze opgehangen aan een fragiel kapstokje. Haar zoektocht begon. Ze bezocht een lichaamsgerichte psycholoog en ging op zoek naar zichzelf. Vroeg zich af wat ze te bieden had aan de wereld en wist het antwoord: haar eigen strijd en haar ervaring. "Ik volgde verschillende opleidingen zoals coaching, voeding, sport en psychologie en was vastberaden andere vrouwen te helpen." Dat doet ze door zich in te zetten met haar Love Your Lijf-trajecten om het zelf- en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen in Nederland te verbeteren. "Weerbaarheid is de sleutel. Je kunt de wereld niet veranderen, maar je kunt je wel weerbaarder maken tegen de wereld." Volgens Van de Pol is het erin geramd hoe je moet leven, hoe je het perfecte lijf krijgt. "Kom je weleens in de sauna? Kijk om je heen, daar zie je echte vrouwen. Je wordt niet blij van jezelf uithongeren en leven op een appel en een blaadje sla." Een gezond en fit leven leiden waar je blij van wordt, is volgens haar veel belangrijker.

Drempelvrees

Haar sportschool Feel Good Studio by Irma is alleen toegankelijk voor vrouwen en is gevestigd in het pand aan de Larenseweg 174. Ze weet dat veel vrouwen drempelvrees hebben bij sportscholen waar mannen en vrouwen welkom zijn. Grote spierbundels die kilo's gewicht wegduwen en zichzelf in de spiegel bekijken, kunnen wat intimiderend overkomen. "Hier is het niet erg als je zonder make-up gaat sporten en hoef je niet naar de laatste mode gekleed te zijn. Hier kun je jezelf zijn en lekker met je lichaam bezig zijn." En voor elke sportster is er een programma: van hard en zwaar trainen, tot zachtere lessen als yoga. Vrouwen, vindt Irma, moeten doen wat goed voelt voor hun lichaam en voor de een betekent dat hard trainen en voor de ander een ontspannende les.
Het schrijven van haar boek 'Geluk zit niet in een sixpack' ervoer ze als therapeutisch. Het was geen makkelijk proces om haar gevecht met haar lijf op papier te zetten en het maakte in haar omgeving veel los, maar ze is nog steeds blij dat ze het heeft gedaan. Ze kan niet ontkennen dat het best spannend was om zich zo kwetsbaar op te stellen. Maar zo was ze toen en nu heeft ze haar leven en lijf onder controle. "Ik wil laten zien dat je kunt veranderen. Dat je van je lichaam kunt houden en er lief voor kunt zijn. Het raakt me dat er al zo veel jonge meisjes kampen met eetstoornissen. Zij zien op Instagram en Facebook fitgirls met maatje zero. Wat ze niet zien is de strijd die achter die glimlach en platte buik wordt geleverd."

Het schrijven van 'Geluk zit niet in een sixpack' werkte therapeutisch

Wereldverbeteraar

Dus ja, ze is blij dat ze als wereldverbeteraar is genomineerd voor de VIVA400 Awards. Voor de elfde keer worden 15 november de prijzen uigereikt aan vrouwen die het afgelopen jaar in de schijnwerpers stonden. Ze kan de prijs in de wacht slepen als mensen op haar stemmen via www.viva400.nl/wereldverbeteraar. "Ik hoop vooral dat ik de aandacht heb gevestigd op het feit dat negentig procent van de vrouwen worstelt met haar zelf- en lichaamsbeeld. Ik vind het belangrijk om tegengas te geven tegen de extreem magere modellen. Het is geen reëel beeld, maar meisjes van acht, negen jaar denken dat. En weten niet beter. Zeker niet als hun moeder altijd aan het diëten is." Award of niet: haar blik is op de toekomst: het Feel Good Studio-concept uitrollen, het grote Love Your Lijf-boek schrijven. "En dan de wereld veroveren."