Het model van de 7 Straatjes met brinkjes, pleinen en veel groen.
Het model van de 7 Straatjes met brinkjes, pleinen en veel groen. Foto: Gemeente Hilversum

Verdiepte ligging van Schapenkamp niet wenselijk

Twijfels over een tunnel op de Schapenkamp zijn er al lang bij inwoners en politiek. Nu geven de fracties duidelijk aan dat dit idee de prullenbak in kan.

HILVERSUM Wethouder Arno Scheepers (project Stationsplein) hoeft geen rekenwonder te zijn om te achterhalen welke voorkeur de politieke partijen hebben voor het stationsmodel. Hoewel het voor veel fracties kiezen is tussen twee kwaden is de overgrote meerderheid voor de variant van de '7 Straatjes'. Beter gezegd, niemand wil een verdiepte ligging van de Schapenkamp voor het station.

Zoals veel mensen tot hun keuze komen bij de verkiezingen, zo zijn ook de politieke partijen te werk gegaan. Ze zijn gaan wegstrepen wat ze in iedere geval niet willen en dat is een tunnel midden in het centrum. Daarmee valt het idee van 'De Passage' meteen af. "Een tunnel is een stedelijk element. Dat staat haaks op de groene entree die Hilversum wil creƫren. Dat moeten we niet doen. Dat is moeilijk in te passen, zeker een tunnel met een U-bocht om naar de parkeergarage te kunnen gaan", aldus GroenLinks-raadslid Lex van Waarden, in het dagelijks leven architect.
En zo denken bijna alle partijen erover. De tunnel is te duur en te laag en past niet binnen de plannen die Hilversum heeft voor het nieuwe stationsgebied. Dat is de uitkomst van de commissievergadering Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarmee is niet gezegd dat de politiek de handen op mekaar deed voor de 7 Straatjes. Het model past bij het karakter van Hilversum en heeft een aaneenschakeling van pleinen en brinken, die het centrum al heeft. Met drie nieuwe gebouwen, straatjes en een intiem stationsplein is dit een uitbreiding voor het centrum. Vanuit het station zijn twee routes naar het centrum direct zichtbaar: een loopt via de Leeuwenstraat naar de Groest en de ander via de autoluwe Stationsstraat naar het Marktplein.

Hoe overzichtelijk wordt het eigenlijk? CDA-commissielid Tjalke de Jong vraagt zich dat af. Hij vindt dat de 7 Straatjes veel onoverzichtelijke hoeken heeft en wat betekent dat voor de veiligheid? Zo wil hij van de wethouder weten hoe de gemeente de snelheid er uit wil halen bij deze gelijkvloerse oplossing. Scheepers laat weten dat Hilversum dankzij voormalig stadsarchitect Dudok bekend staat om haar zichtlijnen. Dat gaat op het stationsplein ook gebeuren met aan het einde een brinkje. Op de Schapenkamp komen twee grote oversteekplaatsen: bij het brinkje en bij de Leeuwenstraat. "Langzaam verkeer heeft hier de hoofdrol", aldus de VVD'er.

Naast de autoluwe Stationsstraat willen veel partijen het hoekpand aan de Koninginneweg-Oost behouden als daar straks sprake is van tweerichtingsverkeer. Het oude onderkomen van Sposa Bella Bruidsmode blijkt monumentale waarde te hebben. Daar moet Hilversum voorzichtig mee omgaan. "Dat hoekpand daar ben ik eerlijk over geweest. Ik heb niet gezegd dat we het gaan verplaatsen, maar ik maak me wel hard voor een onderzoek of we het pand gaan behouden. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen, want inderdaad is zulk soort panden beeldbepalend. Dat geeft sfeer aan de omgeving", was zijn reactie.

D66 en VVD opperen om het busstation onder maaiveld te realiseren. Het idee is dan dat er boven de grond meer ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld bebouwing. De kosten kunnen dan weer gebruikt worden als dekking voor de aanleg van het busstation. Scheepers ziet een aantal beren op de weg. Zo mag deze bak de fietstunnel niet in de weg zitten en datzelfde geldt voor de waterberging die gerealiseerd moet worden. Hij zegt toe dit nader te gaan onderzoeken.
Hilversum gaat het Oosterspoorplein meepakken. SP en GroenLinks kaarten aan dat dit plein ook een spoorplein is. Bij het antwoord van de wethouder hoort wel een maar, want Scheepers zegt dat dit plein behoort tot de spoorzone. Verder benadrukte hij dat veel details nog moeten worden ingevuld. Dat gebeurt in de nadere uitwerking van een van de twee varianten. Het college gaat nu een model uitkiezen en daarna komt er een uitgebreid participatieproces op gang.

Oosterspoorpleinaanpak gebeurt binnen de spoorzone
Schapenkamp blijft gelijkvloers. Dat wil de politiek.