Annette Koenders spreekt bij de kamertjes in het Dresselhuyspaviljoen de journalisten toe.
Annette Koenders spreekt bij de kamertjes in het Dresselhuyspaviljoen de journalisten toe. Foto: Bastiaan Miché

'Zoiets moois als dit nog nooit gezien'

Nederland is deze week het decor voor de jaarlijkse Union World Conference on Lung Health. Daarom bezocht de internationale pers maandag Zonnestraal.

HILVERSUM Ze zijn toch wel onder de indruk als ze vanuit Den Haag met de bus op Landgoed Zonnestraal aankomen en het complex, dat ooit bestemd was voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen, bewonderen. Verbazingwekkend mooi, is het oordeel.

Ze komen uit China, Indonesië, Zuid-Afrika, Oekraïne, Rusland, India en Spanje. De journalisten - ze zijn allen specialist op het gebied van zorg/gezondheid - zijn deze week in Nederland vanwege de Union World Conference on Lung Health. Dit is wereldwijd de grootste bijeenkomst van experts, beleidsmakers, medische professionals en patiënten op het gebied van tuberculose en longziekten. Dit jaar vindt de 49ste conferentie plaats in Den Haag.
Een rondleiding bij Zonnestraal staat ook op de agenda. Zonnestraal is uniek in zijn soort, is de uitleg. De ligging in het landschap, de wijze waarop het gebouwd is en de manier waarop met patiënten werd omgegaan en de 'healing environment' die zo gecreëerd werd, is internationaal nog steeds een voorbeeld voor medisch specialisten.
Daarom is de Hilversumse wethouder Jan Kastje, die zich voor de gelegenheid voorstelt als 'John Little Closet', graag bereid om het reizende gezelschap welkom te heten. En wie nu denkt dat tuberculose iets is van begin vorige eeuw, toen tbc volksziekte nummer 1 was in Nederland, heeft het mis. Nog altijd overlijden ieder jaar wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan tbc, waarvan 233.000 kinderen tot 14 jaar. Met name in de gebieden waar de journalisten die maandag in Zonnestraal zijn vandaan komen, is de bacterie een groot probleem.
Dat erkent ook Amy Green, die namens verschillende media uit Zuid-Afrika verslag doet van de bijeenkomst. Zij is benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen. En wat betreft de bestrijding is Zuid-Afrika op de goede weg, zegt zij; op het gebied van voorkomen valt er nog veel te winnen.
De journalisten krijgen vervolgens nog een rondleiding onder leiding van Max Meis (tbc-arts die internationaal werkt en ziekenhuizen adviseert omtrent healing environment) en Anneke Koenders, senior adviseur Monumenten in Hilversum.
Later die dag staat er nog een bezoek aan het moderne Beatrixoord (tuberculosecentrum in Haren) op het programma. Zonnestraal, dat de deuren opende in 1928 en halverwege de jaren 50 dichtging, vertelt dus het verhaal van vroeger. Meis en Koenders vertellen dat er in twee gebouwen ruimte was voor ieder vijftig patiënten, die in deze 'healing machine' zeker een jaar verbleven. Want ook goede nazorg was van groot belang. Vanwege het langdurige verblijf was er tevens veel vermaak voor de voornamelijk uit Amsterdam afkomstige aanwezigen. Omdat er toen nog geen medicijnen tegen tbc waren, waren frisse lucht en rust de belangrijkste bestrijdingsmiddelen. De journalisten lijken onder de indruk, vooral omdat de modernere sanatoria (over de gehele wereld) heel standaard zijn. En Zonnestraal is allerminst standaard, vindt ook Michael Kessler, die namens de organisatie de journalisten begeleidt. 'Extraordinary' en 'amazing', zegt hij. "Ieder jaar komen we met de conferentie in een ander land, maar zoiets moois als dit heb ik nog nooit gezien. En ik denk ook niet dat ik de komende jaren bij volgende conferenties nog eens zoiets moois zal zien."