Voor de proef met betaald parkeren is er al ophef in het Schilderskwartier.
Voor de proef met betaald parkeren is er al ophef in het Schilderskwartier. Foto: Bastiaan Miché

Proef met betaald parkeren brengt geen oplossing maar problemen

Kom met een echte oplossing en niet met een verschuiving van het probleem. Zie het Schilderskwartier als geheel en niet als een som van losse straten.

HILVERSUM Een proef starten met betaald parkeren in delen van het Schilderskwartier is totaal onaanvaardbaar. Daarmee los je het probleem niet op, maar zorg je ervoor dat in de niet deelnemende straten de parkeerdruk onevenredig groot wordt. "Dit is een stomme, kortzichtige actie van de gemeente", aldus Teun van Schaik, een bezorgde bewoner van de Frans Halslaan.

De Hilversummer, die ook namens zes buren spreekt, verwacht een grote chaos als de proef voor twee jaar in juni 2019 daadwerkelijk van start gaat. Wat hem het meest bevreemdt is dat er in delen van het Schilderskwartier betaald parkeren ingevoerd wordt als de gemeente akkoord gaat met de proef. Om het probleem echt op te lossen moet je volgens hem de buurt als één geheel zien. Nu wordt de wijk opgeknipt in wel en niet betaald parkeren. Van Schaiks stelling is: óf alle straten doen mee aan de proef óf geen enkele.

Volgens de Hilversummer is het scenario zo in te vullen. Door bijvoorbeeld op de Silenestraat, waar de parkeerdruk heel hoog is, de pijn weg te halen door parkeermeters neer te zetten maar niet op de Frans Halslaan of de Vermeerlaan, verplaatst het probleem zich alleen maar. "En we kunnen nu de auto al nauwelijks kwijt. Als ik na het werk thuiskom is het nu al rondjes ronden", meldt Van Schaik.

Op verzoek van actieve bewoners van de Eikbosserweg, de Silenestraat en de Wernerweg is de gemeente in actie gekomen. De parkeerdruk is in deze straten hoog. Tevens is er sprake van foutparkeren. Dat leidde tot een enquête in de buurt met de vraag of de bewoners voor of tegen betaald parkeren zijn. De gemeente kijkt per straatdeel naar de uitslag. Bij het peilen van draagvlak voor de invoering van de proef is een minimale respons van 40 procent per straat(deel) gehanteerd. Dat is representatief. Er is voldoende draagvlak als meer dan de helft - 50 procent plus één stem - per straat voorstander is.

Van Schaik vindt de verdeling zeer onlogisch. Het idee is om betaald parkeren in te voeren op de Eikbosserweg tussen de J.H.B. Koekoekstraat en de Rembrandtlaan, de Silenestraat tussen de Neuweg en de Hortensiusstraat en de Wernerlaan tussen de Koningstraat en de Julianalaan. Bij de uitslag is alleen gekeken naar de uitslag van de enquête en is totaal geen rekening gehouden met de gevolgen.

"Hoe kortzichtig is dat?", luidt de vraag van de bewoner. "Invoering van de proef met betaald parkeren in dit gebied brengt geen enkele oplossing, maar veroorzaakt alleen maar meer ellende. De parkeergroep in het Schilderskwartier is juist in het leven geroepen om naar oplossingen te zoeken, en niet naar grotere problemen", luidt zijn toevoeging. "Ik ben een beetje kwaad, want het gaat van kwaad tot erger. Wekenlang staan hier auto's voor de deur. Mensen die op vakantie gaan of die hun tweede auto hier zetten en ook veel buitenlandse auto's en busjes. Dat is niet sociaal en ja, het is openbare weg, maar het zorgt voor incidenten."
Dat de meerderheid van de Frans Halslaan geen voorstander is van de proef komt doordat de meeste bewoners een eigen oprit hebben, meent Van Schaik. Bewoners zonder oprit moeten op de blaren zitten. "Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de politiek", schrijft hij. Daarom hoopt hij dat de gemeente zich nog eens goed achter de oren krabt. In een brief aan het college doet hij een oproep om invoering van de proef te heroverwegen. Vanuit het raadhuis komt de boodschap dat het nog geen gelopen race is. De beslissing is nog niet gevallen. Bewoners zijn geïnformeerd over de uitkomsten van de enquête en het voornemen om in een aantal straten de proef met betaald parkeren te starten.

'Als ik na het werk thuiskom, is het nu al rondjes rijden'