De gamescanon.
De gamescanon. Foto: J. Lousberg/Beeld en Geluid

Beeld en Geluid lanceert Nederlandse gamescanon

HILVERSUM Naast televisiebeelden en radiofragmenten slaat Beeld en Geluid ook games op. Om de gamegeschiedenis goed in kaart te brengen heeft het Hilversumse instituut ruim vijftig games opgenomen in de canon.

Het doel van de canon is om de games te archiveren en zo te behouden voor de toekomst. Aan de hand van die collectie kan de geschiedenis verteld worden. Het is de bedoeling dat er ieder jaar meer recente games bij komen in de canon. Bij de eerste selectie zit bijvoorbeeld ‘Zelda: The Wand of Gamelon', wat volgens velen een van de slechtste games ooit is. Vanwege de samenwerking tussen Nintendo en Philips is dit toch een mijlpaal voor de Nederlandse gamegeschiedenis.
De gamehistorie is nog vrij jong, slechts een aantal decennia oud. Voor veel mensen is deze geschiedenis vrij onbekend. Vandaar dat Beeld en Geluid samen met een groep experts een selectie heeft gemaakt die een canon vormt. Hiervoor zijn games geselecteerd die bijvoorbeeld prijzen hebben gewonnen, door belangrijke makers zijn gecreëerd of een commercieel succes waren.
Bijna drie kwart van de Nederlandse bevolking speelt regelmatig computerspelletjes. Daarmee zijn games niet meer weg te denken uit de maatschappij.