Het inmiddels bekende Fietsdepot.
Het inmiddels bekende Fietsdepot. Foto: Bastiaan Miché

'Expertmeeting' CDA en SP over weghalen fietsen in centrum

HILVERSUM Oppositiepartijen CDA en SP hebben elkaar gevonden in hun kritiek op het huidige handhavingsbeleid van de gemeente bij het verwijderen van verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum. Omdat de gemeente het niet nodig acht, houden zij komende dinsdag daarom zelf maar een openbaar toegankelijke zogenaamde 'expertmeeting'.

De bijeenkomst is vanaf 20.00 uur in het raadhuis. Vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de Fietsersbond en het Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten zijn uitgenodigd. "Ik vind het belangrijk dat we deze avond organiseren omdat het fietsparkeren en de handhaving daarop zo veel beter kan en moet", aldus CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen. "Het systeem dat het college heeft bedacht sluit niet aan op de leefwereld van de bezoekers aan het centrum. Deze avond heeft als doel die aansluiting wel te maken."

Het CDA en de SP uitten de afgelopen weken meerdere keren kritiek. Zo zouden er te weinig parkeerplekken zijn, wordt er niet goed gehandhaafd en kunnen mindervaliden moeilijker de plek van bestemming bereiken. En wie zijn fiets voor 15 euro moet ophalen binnen het fietsdepot kan alleen pinnen. Volgens de gemeente heeft dat vooral te maken met de veiligheid. SP-fractievoorzitter Bianca Verwey heeft - zoals wel vaker - een heel andere mening. Om die reden nam zij al contact op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die had recent namelijk aangegeven dat inwoners in gemeentelijke diensten contant moeten kunnen betalen. De VNG bevestigt dit nu, al zijn er uitzonderingen, zoals het risico van witwassing of geweldpleging. Daar lijkt hier geen sprake van te zijn. Tijdens de bijeenkomst van dinsdag geeft Verweij meer uitleg.
Zij zegt bovendien dat toen de raad vorig jaar akkoord ging met het handhavingsplan, erbij werd gezegd dat er sowieso snel geëvalueerd zou worden. Scheepers vindt dat nu niet nodig. Immers, schreef hij al, het nieuwe beleid zou juist zijn vormgegeven in samenspraak met ondernemers in het centrum en diverse belangenverenigingen, zoals de Fietsersbond, Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken. Maar daar klopt niets van, zegt Paul Holdorp van de Fietsersbond Hilversum. Er is weliswaar met de wethouder gesproken - in het verleden met Floris Voorink en na de verkiezingen met Annette Wolthers - maar dan eerder een regulier overleg. Scheepers heeft hij nog nimmer gesproken.

Duidelijk is dat de Fietsersbond, aldus Holdorp, niet heeft bijgedragen aan het huidige beleid. "Wij distantiëren ons van de stelling dat het tot stand is gekomen 'in afstemming met'."
Overigens snapt Holdorp de beweegredenen van de gemeente om het wildparkeren van fietsen tegen te gaan wel. Maar zorg dan voor een goed alternatief, stelt hij.