Guus Beijer voor Theater Santbergen waar de eigenaar de escaperoom liever vandaag dan morgen zag komen.
Guus Beijer voor Theater Santbergen waar de eigenaar de escaperoom liever vandaag dan morgen zag komen. Foto: Bastiaan Miché

Initiatiefnemer escaperoom vindt geen uitweg in regels en wetgeving raadhuis

Hilversum heeft geen escaperoom. Waarom eigenlijk niet? Guus Beijer weet het antwoord wel: omdat medewerkers van de gemeente op sommige momenten heel moeilijk kunnen doen.

HILVERSUM Natuurlijk, voor veel bezoekers van het centrum van buiten Hilversum kan het een heel karwei zijn om de mediastad met de auto uit te komen. Maar officieel heeft Hilversum nog altijd geen escaperoom. Dat had anders kunnen zijn, maar - zegt Guus Beijer - door de wirwar van regels en wetgeving vanuit het grote gele raadhuis is het niet gelukt om zo'n ontsnappingsruimte te realiseren.

Voor de duidelijkheid: in een escaperoom wordt een groep opgesloten in een ruimte. Het is dan de bedoeling om binnen een uur door puzzels en raadsels op te lossen daar uit te komen. De eerste escaperoom ging in 2013 open en inmiddels zijn er honderden.
De 62-jarige Guus Beijer, een groot liefhebber van spelletjes, kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met het fenomeen escaperoom. In Den Haag was dat. "Dat was zo slecht. De puzzels waren zo onlogisch. Maar het liep daar wel storm. Ik dacht: dat kan ik beter."

Voorzichtig, maar vol overgave, ging Beijer op zoek naar een locatie in Hilversum. Die vond hij al snel in het oude atelier van oud-raadslid en goede vriendin Léonie Sazias aan de Diepeweg. Omdat er voorheen in dat pand een smederij zat, bedacht Beijer de escaperoom 'Het geheim van de smid'.
Maar toen begon de ellende, zegt Beijer. Hij stapte namelijk naar de gemeente. "Dat had ik nooit moeten doen. Na enig uitzoekwerk zei een meneertje dat aanvankelijk niet eens wist wat een escaperoom was, dat dit op deze locatie niet mogelijk was. Er zat namelijk daar niet de bestemming 'vermaak' op. Om dat te kunnen aanpassen moest ik een verzoek indienen op het digitaal loket, maar je raadt het al: daarop is niets te vinden over een escaperoom."
Beijer had al wel een groep vrienden - experts ook op verschillende vakgebieden - om zich heen verzameld om hem bij te staan. Als belangrijke tip kreeg hij mee om niet één, maar drie escaperooms te realiseren. Immers, wie een escaperoom bezoekt, komt niet bij diezelfde terug, maar mogelijk wel bij nummers 2 of 3. Op dat moment kwam het Media Park - waar Beijer goede contacten heeft - in beeld als locatie.
Al snel was er een ruimte gevonden. In de kelders van Studio's 3 en 4 aan de André van Duinboulevard. Daar zouden dan drie media-achtige escaperooms komen, onder andere één met spelletjes uit oude televisieprogramma's. De naam van dit alles: ESC35. Alles was al geregeld, zegt Beijer nu. Echter, op het laatste moment ging het feest niet door. Bij de gemeente kreeg hij namelijk te horen dat de boulevard, die de naam van misschien wel de grootste komiek van Nederland draagt, niet de bestemming 'vermaak' heeft. Overigens, weet de Hilversummer nu, bij een escaperoom hoort helemaal niet de bestemming vermaak. In Utrecht bijvoorbeeld heeft het de bestemming 'denksport' en in Den Bosch 'overige recreatie'.
Het Media Park viel af. Vanuit de gemeente kreeg Beijer het advies om elders te kijken. Toen kwam Santbergen in beeld, waar net Theatergroep De Fusie huisvesting had gevonden. De eigenaar zag me liever vandaag dan morgen komen", zegt Beijer. In de kelder zou plek zijn voor twee escaperooms met als thema's 'media' en 'hotel'. Later zou op de begane grond een derde escaperoom komen over de Gooische moordenaar.
Alles leek (opnieuw) geregeld, totdat de gemeente in beeld kwam. Die gaf aan - zegt Beijer - dat ook Santbergen geen bestemming 'vermaak' heeft. "En wat is toneel dan?", verwijst Beijer naar De Fusie. Daarbij komt dat er volgens de gemeente te weinig parkeerplaatsen zijn in die buurt. Dat kan dan wel zo zijn, aldus Beijer, maar daar kun je toch een oplossing voor verzinnen? "Als je kaarten wilt bestellen voor een escaperoom moet dat online. Dan kun je toch een samenwerking zoeken met andere horeca en dat bezoekers hun auto parkeren in de parkeergarage?"
Maar in plaats van medewerking krijgen, stelt een medewerker van de gemeente een vraag als wat mensen in het Laapersveld van zo'n escaperoom in Santbergen vinden. "Maar Laapersveld ligt kilometers verderop", zegt Beijer met het nodige theater. "Dan zie je dat die medewerkers Hilversum helemaal niet kennen. Wist je trouwens dat van de 680 medewerkers bij de gemeente er maar 210 in Hilversum wonen. En als mensen niet weten waar ze het over hebben, houden ze zich vast aan regeltjes en werken ze je tegen. Het is het kwaad van Hilversum."

Later kreeg Beijer van de gemeente te horen dat er voorlopig helemaal niets gebeurt in de spoorzone vanwege een nieuwe visie. Het hele traject Santbergen had achteraf dus helemaal geen zin. Beijer is er inmiddels - na toch wel wat slapeloze nachten - helemaal klaar mee. "Ik heb één fout gemaakt: ik had nooit naar de gemeente moeten gaan. Mijn broer werkt in Flevoland en hij zei dat ik in Almere met open armen zou zijn ontvangen. Maar daar hebben ze er al drie. In Hilversum is er nog steeds geen één."
Wethouder Floris Voorink - tussen 2014 en 2018 verantwoordelijk voor de vergunningen - vindt het jammer dat het niet is gelukt om een escaperoom te realiseren.