Bert van den Brink: 'Noot voor noot heb ik de Preludes van Chopin uit brailleschrift herlezen en het viel me op dat ik verbazingwekkend weinig geheugenfouten maakte.'
Bert van den Brink: 'Noot voor noot heb ik de Preludes van Chopin uit brailleschrift herlezen en het viel me op dat ik verbazingwekkend weinig geheugenfouten maakte.' Foto: Marco Borggreve

Lodewijk Collette stapt tijdens lustrum Passie & Piano van het gebaande pad

De zondag besluiten met een concert in het MCO is altijd een goed idee. Pianist Bert van den Brink speelt er komende zondag de Preludes van Chopin.

HILVERSUM Voor het vijfde seizoen kleurt Lodewijk Collette het programma van Piano & Passie in het MCO met liefde in. De concertserie is een mix van grote internationale namen en talenten van eigen bodem en per jaar programmeert hij een zestal recitals. Komende zondag zit Bert van den Brink achter de piano. Collette is ermee in zijn nopjes.

Het Muziek Centrum van de Omroep (MCO) zet zichzelf inmiddels ook op de kaart door eigen series die niet gelinkt zijn aan de omroep. Een ontwikkeling die Collette toejuicht. "Het prachtige gebouw is uiteraard de thuishaven van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, maar krijgt nu ook steeds meer een lokale betekenis." Collette doelt op onder meer Globe, Centrum voor kunst en cultuur. Maar ook zijn er gedurende het seizoen vier series: de pianoserie, kamermuziek, familieconcerten en de 2 Meter Sessies die door Jan Douwe Kroeske worden gepresenteerd.
Met het oog op het lustrum van Passie & Piano dit jaar, is Collette van het gebaande klassieke pad gestapt en heeft het programma iets aangepast. Zo is zondag Bert van den Brink te gast. Bijzonder verheugd is Collette dat juist deze pianist 's middags in het MCO speelt. "Bert heeft een visuele beperking en ik had het er met hem over of dat noemenswaardig is. Ja, dat is het, want hij is blind geboren en heeft muziekstukken middels braille tot zich moeten nemen. Dus in dit muzikale geval doet het er wel degelijk toe."

Wending

De programmeur vertelt over de wending die de carrière van de musicus maakte; hij is klassiek geschoold en maakte de switch naar improvisatie en jazz. Elke musicus werkt met zijn oren, maar Bert kan echt niet zonder, benadrukt Collette. Tijdens Piano & Passie brengt Van den Brink de Preludes van Chopin ten gehore. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de pianist de stukken weer opgerakeld. "Noot voor noot heb ik ze uit brailleschrift herlezen en het viel me op dat ik verbazingwekkend weinig geheugenfouten maakte. Daaruit blijkt maar weer: jong geleerd, is oud gedaan. Verrassend hoe ons brein werkt", vindt Van den Brink. Hij kijkt uit naar komende zondag en verwacht een gezellige, ontspannen sfeer in het MCO met een betrokken publiek.

Verhalen

Hij is voornemens het publiek te vertellen over de preludes. De stukken herbergen namelijk een historische schat die mooi zijn blootgelegd. "Na Chopin ga ik samen met het publiek een aantal thema's componeren waarop ik ga improviseren. Het publiek mag verzoekjes doen. Maar denk nou niet dat het een goedkoop verzoeknummerfestijn gaat worden, want dat is nou ook weer niet de bedoeling", lacht Van den Brink, die in het verleden grote artiesten als Toots Thielemans begeleidde.
Collette benadrukt dat hij verheugd is dat Van den Brink zondag speelt. "Op mij, als programmeur van Piano & Passie, maakt hij een diepe indruk." Het concert duurt een uur, misschien iets langer en begint aan het eind van de middag, om vier uur. De serie loopt goed, heeft te maken met de donkere dagen, denkt Collette.
"Als het aan het eind van de zondagmiddag begint te schemeren en het buiten guur is, is het heerlijk om in het MCO te luisteren naar mooie muziek." De samenstelling van het publiek is divers, verwacht Collette. Het bestaat uit nieuwsgierige mensen die niet gewend zijn om elke week naar een klassiek concert te gaan en er zijn ongetwijfeld nieuwsgierige Hilversummers die benieuwd zijn naar de MCO-studio waar het concert wordt gegeven. En dan, zo vermoedt Collette, heb je een groep kenners die denkt: in Het Concertgebouw betaal ik veel meer om Bert van den Brink te zien. "Kaarten voor zondag kosten nog geen twintig euro, inclusief een drankje na afloop", besluit Collette.

'Noot voor noot heb ik de preludes uit brailleschrift herlezen'