De mooie en groene begraafplaats aan de Nieuwlandseweg.
De mooie en groene begraafplaats aan de Nieuwlandseweg. Foto: Bastiaan Miché

St. Barbara staat tijdens Allerzielen stil bij mijlpaal

HILVERSUM Honderd jaar oud is de St. Barbara begraafplaats. Vrijdag 2 november staat deze mijlpaal centraal op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Nieuwlandseweg 40. Dat gebeurt om 10.00 uur tijdens een speciale dienst ter gelegenheid van Allerzielen in de kapel op het terrein.

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat wordt stilgestaan bij het eeuwfeest. Een kleine drie weken terug, op vrijdag 12 oktober, was er al een jubileumfeest. De Stichting R.K. Begraafplaats St. Barbara verzorgde toen een bijeenkomst voor leveranciers en overige relaties om hen te bedanken voor de samenwerking en de wijze waarop zij de begraafplaats samen met de stichting vormgeven. Wethouder Arno Scheepers was hierbij aanwezig. Als voorzitter van de raad van toezicht van Uitvaartstichting Hilversum hield hij daar een praatje.

Zondag was het exact honderd jaar geleden dat de begraafplaats in gebruik werd genomen. Dat was op 28 oktober 1918. Dat deze voorziening er kwam, was het resultaat van de samenwerking met de gemeente. De begraafplaats was destijds nodig omdat het aantal katholieken in Hilversum groeide, zo laat de stichting weten. Het heeft wel een lange tijd geduurd voordat het zover was, want tussen 1903 en 1917 is er driftig overlegd tussen de parochies en de gemeente. Uiteindelijk is er grond beschikbaar gesteld op de plek waar de begraafplaats nu is gesitueerd.
Een eeuw verder en de stichting omschrijft de begraafplaats als 'mooi, rustig en zelfstandig'. Er is veel aandacht voor bomen en planten rond de graven. "Het kiezen van de bomen en planten wordt intensief voorbereid. Telkens zoeken wij naar iets dat passend is en het tuinachtige karakter van de begraafplaats versterkt", meldt zij.
De beheerder houdt alles - samen met een medewerkster en een administratief medewerkster - in stand. Dat doet hij samen met een klein team van vrijwilligers en stagiaires. De begraafplaats wordt bestuurd door het stichtingsbestuur, waar pastoor Jules Dresmé voorzitter van is. De andere bestuursleden zijn afkomstig van de rooms-katholieke kerken in Hilversum of hebben een speciale band met St. Barbara.
In de afgelopen tijd is er geïnvesteerd. Bezoekers hadden aangegeven niet alleen langs te willen komen, maar er soms ook in stilte te willen verblijven. Dat kunnen zij nu doen op een aantal banken. Tevens is de stichting bezig met de bouw van een kleine kapel. Hier moeten bezoekers bijvoorbeeld een kaarsje kunnen branden. Vorig jaar is er nog een strook grond toegevoegd aan de begraafplaats. Hierdoor kon St. Barbara een start maken met de inrichting van een kinderhofje en een wandelroute rond de begraafplaats.