De boodschap was duidelijk vorige week tijdens de inspiratiedag.
De boodschap was duidelijk vorige week tijdens de inspiratiedag. Foto: HilverZorg

De Boomberg moet behouden blijven

HILVERSUM Onder geen enkel beding moet De Boomberg verdwijnen. Bewoners, familie, vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners geven volmondig aan dat het woonzorgcentrum aan de Vaartweg 42 behouden moet blijven nu de vraag voorligt wat er moet gebeuren in de toekomst. Zo bleek tijdens een zogeheten inspiratiedag afgelopen week.

Dat is het duidelijke antwoord aan het adres van woningcorporatie Habion en zorgorganisatie HilverZorg. De twee zijn bezig met het toekomstbestendig maken van De Boomberg, zoals dat in jargon zo mooi heet. Er zijn in korte tijd meer dan zeshonderd reacties binnengekomen op het voornemen om het huis te transformeren naar het kloppende hart voor de hele buurt. Daarmee was de input overweldigend, zo laat HilverZorg weten. Met de honderden wensen gaan beide organisaties de komende twee maanden aan de slag.

De transformatie is zo'n drie weken geleden aangekondigd. Dit behelst meer dan alleen een fysieke verandering. Van renovatie is overigens wel degelijk sprake. Een deel van de zorgwoningen verandert in zelfstandige appartementen. Maar vooral het gebruik van het gebouw wordt anders. Kijken naar een andere vorm is noodzakelijk, want als er niets gebeurt dan komt het verzorgingshuis-oude-stijl leeg te staan. De nieuwe generatie ouderen wil anders wonen, is de uitleg. "Dit is een kans om de ouderenhuisvesting opnieuw uit te vinden", aldus Habion en HilverZorg. Daarom wordt nu gekeken hoe het huis meer een ontmoetingsplaats kan worden voor de wijk. Hoe dat kloppende hart van de buurt eruit moet komen te zien, bepalen de bewoners zelf. Daar is vorige week een eerste aanzet toe gegeven met de inspiratiedag.

In de komende periode werken Habion, ouderenhuisvester, en HilverZorg de wensen uit tot concrete plannen. De briefjes met wensen zijn momenteel te zien in het woonzorgcentrum. Dat uitwerken gebeurt tijdens het werkatelier. Dat is te vinden op de eerste verdieping, in het restaurant. Iedere dinsdag en woensdag is er tussen 10.00 en 18.00 uur een werkatelier. De laatste is op woensdag 7 december. Tijdens deze sessies zijn er mensen aanwezig die bezig zijn met de uitwerking van de aangedragen ideeën. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te doen. Dinsdag 11 december verzorgen de organisaties een 'terugkomdag'. Dan bespreken zij met de aanwezigen of de suggesties van de inspiratiedag zijn terug te vinden in de concrete voorstellen.