Hilversum houdt zich de komende jaren meer bezig met drugsoverlast.
Hilversum houdt zich de komende jaren meer bezig met drugsoverlast. Foto's: Bastiaan Miché

Samen Hilversum 'nog veiliger' maken de komende jaren

Hoewel Hilversum de afgelopen jaren veiliger is geworden, zou blijken uit cijfers, voelen Hilversummers zich steeds minder veilig. Dat moet anders, vindt burgemeester Broertjes.

HILVERSUM Hij noemt het gekscherend 'het hoogtepunt uit zijn carrière': het nieuwe integraal veiligheidsplan (IVP) 2018-2022, dat dinsdag in het college van burgemeester en wethouders is besproken en Broertjes vervolgens aan de regionale pers toelicht. Hilversum is namelijk de laatste jaren veiliger geworden. Toch doet de burgervader een appel op zijn inwoners om Hilversum nog veiliger te maken dan het al is.

Broertjes gebruikte de zomermaanden onder meer om in verschillende wijken 'belletje te trekken' en aan buurtbewoners te vragen of en in hoeverre zij overlast ervaren. Die overlast ervaart men zeker, is de conclusie. Vooral als het gaat om hangjongeren, drugsdealers en verkeersveiligheid. Om die reden gaat Hilversum, onder andere door de inzet van extra wijkagenten/boa's, meer de wijken in. De afgelopen jaren lag de focus toch vooral op het uitgaansgebied. "Hilversummers moeten zich veilig voelen in hun eigen huis, straat en buurt", aldus Broertjes. "Het gaat om veiligheid dichtbij. Dat geldt voor wie overlast ervaart van hangjongeren, drugsdealers of verkeershufters, maar ook voor wie onbedoeld zichzelf of zijn omgeving in gevaar brengt."
Mooie woorden natuurlijk, maar vaak is het probleem dat bewoners hun klacht nooit melden bij de politie, omdat 'dit geen zin heeft' of ze de wijkagent niet eens kennen. Daarom moet de wijkagent de komende jaren meer zichtbaar zijn, zegt de burgemeester. Daarbij doet hij nogmaals een appel - het woord valt meerdere keren tijdens het persgesprek - op de inwoners. "We kunnen als gemeente de regie pakken, maar we kunnen het niet alleen."
Uit een gemeentelijk onderzoek bleek dat 84 procent van de Hilversummers zich veilig voelt in de eigen wijk. Uit politiecijfers kwam bovendien naar voren dat tussen 2014 en 2017 de totale criminaliteit met 15 procent is afgenomen. Om deze lijn voort te zetten blijft Hilversum zich focussen op zaken als brandveiligheid, inbraakpreventie en veilig uitgaan. Speerpunten in het nieuwe IVP zijn jeugd & veiligheid, drugsoverlast, ondermijning, personen met verward gedrag en verkeersveiligheid.
Vooral als het gaat om drugsoverlast valt er veel te winnen. Sinds enkele maanden geldt er een blowverbod in het Dudokpark, maar er zijn natuurlijk nog zat locaties over. Zo was er in de Hilversumse Meent tien jaar terug nog geen dealer te vinden, maar tegenwoordig hebben veel bewoners hier last van, ontdekte Broertjes deze zomer. Opvallend in het IVP is wel dat het aantal meldingen bij de politie van drugsoverlast de afgelopen jaren alleen maar daalde. Ook op dit moment blijkt eveneens dat de politie vaak nauwelijks op de hoogte is van deze problemen.
Het sluiten van buurtdeals is een van de middelen om overlast van jongeren aan te gaan. Ouders en jongeren zijn hierin zelf ook aan zet, naast een pakket maatregelen die de gemeente neemt, waaronder de inzet van jeugdboa's en jongerenwerkers. Door samen afspraken te maken en verantwoordelijkheden te nemen kan ook dit gevoel van onveiligheid beter getackeld worden. Het is een voorbeeld van de veiligheid dichtbij, zoals hij dat telkens noemt.
Een van de zaken die kunnen bijdragen aan vermindering van de overlast is de komst van een officiële hangplek voor de jeugd. Het is een vurige wens van de burgemeester om die in Hilversum te realiseren, maar een locatie vinden waar breed draagvlak voor is, lijkt onmogelijk. "Dat is een zoektocht die geen einde kent. Het blijft een verhaal van not in my backyard. We hebben wel wat dug-outs geplaatst rond de sportvelden bij Anna’s Hoeve", geeft Broertjes aan. "Het vereist ook wel dat mensen beseffen dat zo’n hangplek beter is dan dat je ze maar los laat lopen. Dat ze maar overal en nergens kattenkwaad uithalen. Als je ze groepeert en zegt: daar kan je nu gefaciliteerd hangen, dan heb je er meer controle op dan dat je het laat gebeuren tot in het oneindige."

Broertjes ging ook afgelopen zomer de wijken in.
De zoektocht naar een jongerenhangplek gaat door.