De studenten hadden allemaal tientallen fouten.
De studenten hadden allemaal tientallen fouten. Foto's: Bastiaan Miché

Moeilijk Groot Goois Dictee: 'Hoop dat ik minder dan honderd fouten heb'

Voor de vierde keer was het raadhuis het decor van het Groot Goois Dictee. Opnieuw liepen de gemoederen na afloop hoog op.

HILVERSUM Is het nu 'ge-appt' of 'geappt', 'ruggegraat' of 'ruggengraat', en 'rechttoe-rechtaan' of 'rechttoe rechtaan'? Deze drie woorden zijn de drie belangrijkste discussiepunten na afloop van het Groot Goois Dictee dinsdagavond. Woedend zijn de bekende diehards, die ieder jaar weer van de partij zijn met maar één doel: een foutloos dictee schrijven.

Nieuwslezer Rayomond Serré is voor de vierde keer de auteur van de acht zinnen tellende tekst. Volgend jaar - tijdens de lustrumeditie - zal hij nog een keer het dictee leveren, maar daarna mag iemand anders dat doen, zei hij dinsdag. De discussie na afloop van het dictee bekeek hij met een glimlach. Alsof hij dacht: een dictee zonder discussie is geen geslaagd dictee.
Moeilijk is het dictee wel, blijkt achteraf. Burgemeester Pieter Broertjes, tevens juryvoorzitter van de avond, vertelt na afloop dat het aantal fouten dit keer een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Wethouder Floris Voorink bijvoorbeeld had vorig jaar minder dan dertig fouten, maar dit keer eindigt hij boven dit aantal. "Maar, en dat mag je best opschrijven, ik ben wel de enige wethouder die deel durft te nemen."
Rein Leentfaar en Jeroen van Heemskerck Düker (beste Gooier) zijn net als vorig jaar de winnaars van de avond. De beste scholieren zijn Maurits van Altvorst en Eline van der Smeede van het Gemeentelijk Gymnasium. Allebei hebben zij 27 fouten. Anouk Vollers en Johan Wiersma van het Comenius College hebben er aanmerkelijk meer. "Ik hoop dat ik minder dan honderd fouten heb", zegt hij vlak voordat de uitslagen bekend worden gemaakt. En nee, hoewel het hartstikke leuk is, is zo'n dictee niet bepaald cool binnen de school. "Je wordt toch wel beschouwd als 'thundernerd'."

Wethouder Floris Voorink had meer dan dertig fouten.