Vrij zacht, in het weekend droog met zonnige perioden

De herfst als overgangsseizoen liet zich de afgelopen dagen van zijn andere kant zien. De temperatuur lag ver onder normaal en dinsdag viel er zeer veel regen. Nadien is het opnieuw zachter. Tussen een diepe depressie bij Ierland en een continentaal hogedrukgebied trekt in het weekeinde de zuidenwind aan. Het is zacht met zonnige perioden en na vrijdag droog.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag regent het enige tijd. Ook in de ochtend kan het nog wat regenen. In de loop van de dag klaart het op. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige westenwind. In het weekeinde waait er een matige tot soms vrij krachtige zuidenwind. Door warmte-advectie (aanvoer van lucht uit een warmer gebied) wordt het opnieuw zachter, met zaterdag 13 graden en zondag tot 15 graden. Er is een mix van zonneschijn en wolkenvelden. Het blijft droog.

Trend na het weekeinde

In de eerste novemberweek blijft het weer onder invloed staan van een krachtig blokkerend hogedrukgebied boven het Europese continent. Met een zuid- tot zuidoostenbries is het zacht en vrijwel droog met zonneschijn en soms wolkenvelden. Het maximum ligt rond 15 graden.

Weetje

Oktober 2018 was zacht met een etmaalgemiddelde van 11.9 graden. Normaal (het langjarig gemiddelde) is dat 10.8 graden. Vorig jaar was het 13.3 graden. Het record bedraagt 14.2 graden in oktober 2001. Bijzonder in deze oktober was de aaneengesloten reeks van 8 dagen met 20 graden en hoger. Het oude record van 7 warme dagen op rij stond op oktober 1969.