Voor het stuk op de Korte Noorderweg werken nu tien eigenaren samen.
Voor het stuk op de Korte Noorderweg werken nu tien eigenaren samen. Foto: Bastiaan Miché

Leren verder kijken dan de neus lang is

Verder dan de eigen neus lang is kijken, lukt nog niet zo erg. Dat is wel de bedoeling om de spoorzone zo fraai mogelijk te krijgen. Er is nog werk aan de winkel.

HILVERSUM De spoorzone, postcodegebied 1221, is verrommeld. Dit deel van Hilversum moet toekomstbestendig worden gemaakt. Door alle betrokken bij elkaar te zetten, moet de ultieme vorm van participatie op gang komen en vooral onderlinge synergie ontstaan, zodat wensen en behoeften netjes over het hele gebied verdeeld kunnen worden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

'Wat kunnen de mensen van het project aan de Korte Noorderweg voor jouw project betekenen?', is de vraag die een ontwikkelaar maandag krijgt. De reactie luidt dat hij bezig is met een individueel project. Dit voorbeeld illustreert dat meedenken, plannen op elkaar afstemmen en samenwerken nog niet bij iedereen zijn ingedaald. Dat is wel wat de gemeente wil. Bewoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden leren elkaars belangen en motieven kennen. Daar komen alleen maar betere plannen uit voort, is de redenatie.
Theater Santbergen was maandag het toneel van de tweede werkplaats spoorzone. Ontwikkelaars, stedenbouwkundigen en bewoners uit het hele 1221-gebied waren bijeen. Op een gegeven moment splitsten beide groepen zich. De bewoners gingen naar boven om op een grote kaart aan te geven wat hun wensen, zorgen en behoeften zijn, terwijl de ontwikkelaars de lobby indoken om de vele plannen toe te lichten.
Op de bovenverdieping van het theater aan de Noorderweg is het een kippenhok. Verdeeld over twee tafels praten bewoners over hun wijken en geven ze aan wat hun wensen zijn. Al klinken er voornamelijk zorgen. Verder kijken dan de eigen straat of wijk is nog niet zo makkelijk, terwijl het wel de bedoeling is om buurtoverstijgend te werk te gaan. Heel 1221 komt immers aan bod. Daarnaast valt op dat er veel onmogelijkheden voorbijkomen en zoals altijd gebeurt in Hilversum blijft het lang hangen in verkeers- en parkeertechnische zaken. Duidelijk is dat het gebied groener moet worden en dat mobiliteit hoog op het prioriteitenlijstje staat.
Beneden, twee trappen lager, is de sfeer totaal anders. Ontwikkelaars, voornamelijke mannen, staan in de lobby van het theater. Aan de muren hangen posters met daarop de uitgangspunten van de plannen voor bijvoorbeeld het Venetapark, de Wybertjesfabriek, de Korte Noorderweg en Hunkemöller. In alle rust presenteren de heren de vaak nog in potlood getekende ideeën. Opvallend is de wens om te bouwen voor starters, jongeren en kleine huishoudens. Bouwen naar de behoefte, is het credo. De vragen gaan over bouwoppervlak, doelgroepen en oplossingen voor parkeren. De bereidheid om mee te denken en te helpen is te proeven, maar is nog lang niet op smaak, zoals de gemeente wenst.
Al komt vanuit het raadhuis dat er wel degelijk een positieve ontwikkeling waarneembaar is. Concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking van tien eigenaren van de omgeving Korte Noorderweg. Zij zijn bezig een samenhangend plan voor dit gebied samen te stellen. Aan het begin van het proces ging het om één eigenaar.
Uiteindelijk moeten alle overleggen leiden tot de randvoorwaarden voor de hele spoorzone. De door betrokkenen gedragen uitgangspunten voor de toekomst komen in de zogeheten gebiedsagenda. Deze plannen voor de korte en lange termijn hoopt de gemeente in het eerste kwartaal van 2019 vast te stellen.