Vrijdag is het nieuwe gebouw ingewijd op begraafplaats St. Barbara.
Vrijdag is het nieuwe gebouw ingewijd op begraafplaats St. Barbara. Foto: Bastiaan Miché

Langs-de-weg-kapel cadeau aan eeuwling

HILVERSUM Met man en macht is gewerkt om op tijd klaar te zijn voor het eeuwfeest. Op een paar kleine afrondingszaken na is de klus af. Het stichtingbestuur van Begraafplaats St. Barbara en de bezoekers zijn tevreden met het langs-de-weg-kapelletje op het terrein.

Het is vrijdag aan het einde van de ochtend goed toeven op de begraafplaats aan de Nieuwlandseweg. De zon schijnt voor deze tijd van het jaar lekker. Bij de entree staat een grote, witte feesttent. Even hiervoor is de Allerzielenviering, die in het teken stond van de honderdste verjaardag van de katholieke begraafplaats, gehouden. Binnen is het rustig. De drukte heeft zich verplaatst naar een andere plek op het terrein. Met een witte kaars in de hand vertrekken de aanwezigen richting het nieuwe kapelletje. Het gezang verderop op de begraafplaats gidst de mensen naar de juiste locatie.

Onder grote belangstelling wijdt pastoor Jules Dresmé, tevens voorzitter van de Stichting Begraafplaats St. Barbara, de nieuwste aanwinst in. Binnen een mum van tijd staan er al diverse kaarsen in het kapelletje. Als de grote stoet vertrokken is, druppelen nog de nodige bezoekers langs. Zij nemen het gebouwtje grondig in zich op en leggen het vast met hun camera.

"Het is een bijzondere dag", blikt Dresmé direct terug. Daarmee verwijst de pastoor naar het eeuwfeest. Vrijdag is uitgebreid stilgestaan bij de bereikte mijlpaal: op 28 oktober bestond de begraafplaats honderd jaar. Dat gebeurde tijdens de goedbezochte Allerzielendienst. Tevens is een wens uitgekomen. Al heel lang wilde het bestuur een kapel hebben. Een gebouw dat kleur geeft aan de begraafplaats; een plek waar bezoekers een kaarsje kunnen aansteken en hun geliefden in stilte kunnen herdenken. Hier kunnen de gasten altijd terecht, vertellen Dresmé en secretaris Willem Kralendonk. Als de beheerder weg is, dan is de grote kapel namelijk gesloten. "Het is een soort cadeau aan de eeuwling. Eerder hebben we al banken neergezet en met de komst van de kapel is de begraafplaats nog meer een plek van ontmoeting geworden", aldus de pastoor.
In de afgelopen maanden heeft het bestuur naar allerlei kapellen gekeken. Het belangrijkste is de uitstraling. Dat begon met de keuze van het Mariabeeld. Die vriendelijkheid van de sculptuur is volgens beide heren goed terug te vinden in het hele gebouw, dat zij een langs-de-weg-kapelletje noemen. Het was een sprint om alles op tijd af te krijgen. De bouw begon pas in september, maar de klus was af op 2 november.