Aandacht is volgens Jet van der Wal het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan.
Aandacht is volgens Jet van der Wal het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan. Foto: Bastiaan Miché

'Niet de bedoeling alles uit de kast te trekken om een kind te vermaken'

Jet van der Wal is op zoek naar steunouders die het leuk vinden een kind een paar uur per week op te vangen. Kleine moeite, groot plezier.

HILVERSUM Stralend vertelt sociaal werker Jet van der Wal van Versa Welzijn dat ze 10.000 euro heeft ontvangen van het cooperatiefonds van de Rabobank voor 'Steunouder'. Dit project is begin oktober van start gegaan en met het geld kan ze het een flinke boost geven. "Het is zo'n mooi initiatief en het zou fijn zijn als het ook in Hilversum een succes wordt."

Drie jaar geleden startte Steunouder in Zeist en inmiddels zijn daar twaalf gemeentes bijgekomen, waaronder Hilversum. "Versa is benaderd door de Stichting Steunouder met de vraag of wij hun project ook in Hilversum van start willen laten gaan. Ik was meteen enthousiast en denk dat er behoefte aan is", vertelt Van der Wal. Haar vermoeden klopt, want sinds de start hebben twee vraagouders zich gemeld en voor hen en ongetwijfeld vele anderen worden steunouders gezocht.

Even ontlasten

"Dit is anders dan pleegouder zijn. Steunouders zijn een soort tante en oom of oma en opa en hebben geen gezag over het kind dat ze opvangen. Dat krijgen ze ook niet." Waar het om gaat is dat ouders even ontlast worden. Door omstandigheden kunnen vaders en moeders soms de opvoeding van hun kind moeilijker alleen aan. "Bijvoorbeeld als ouders in scheiding liggen. Of als er sprake is van psychische klachten. Als deze mensen niet beschikken over een sociaal netwerk kan het fijn zijn als ze even een dag of dagdeel worden ontlast. Dat ze even kunnen ademhalen terwijl ze weten dat hun kind in goede handen is en het fijn heeft."

Waar moet een goede steunouder aan voldoen? "Hij of zij moet het leuk vinden om een kind mee te laten draaien in de dagelijkse bezigheden. Het is niet de bedoeling dat er van alles uit de kast wordt getrokken om het kind te vermaken. Juist niet. Lekker de hond uitlaten, boodschappen doen of in de tuin werken." 'Aandacht' is volgens de sociaal werker het sleutelwoord. Want door problemen thuis ontbreekt het daar vaak aan. Hilversummers die zich aanmelden als steunouder krijgen een tweedaagse training waarin praktische zaken aan de orde komen. Ook brengt Versa een bezoek aan zowel de steun- als vraagouder en moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden overlegd. "En elke persoon van achttien jaar die in dat huis woont, moet een VOG op zak hebben", benadrukt Van der Wal.

Ouderafspraken

Even op adem komen terwijl je weet dat je kind in goede handen is

De reacties van steunouders in gemeenten waar het project al langer loopt, zijn enthousiast. "Steunouder is een behapbare lichte vorm van zorg en past beter bij ons dan pleegzorg. Onze dochters zijn zorgzaam en vertellen op school over Anna die twee keer per week bij ons komt." Een bijkomend voordeel is dat ouders onderling kunnen afspreken hoe ze de opvang regelen. "Komt een kind één dag per week, of een ochtend of een middag? Of vinden steunouders het geen probleem twee dagen per week hun huis open te stellen? Is het voor een maand of voor langere tijd? Over deze vragen kunnen ouders een afspraak maken. Soms is opvang tijdelijk en soms voor langere tijd. Dat kunnen beide partijen bespreekbaar maken."
Steunouder is preventief. Het kind kan even ontspannen door de rust die het krijgt en blijft gewoon bij zijn ouders wonen. De verantwoordelijkheid blijft bij de ouders, maar zij krijgen even een adempauze. "Op deze manier is hulpverlening zoals pleegzorg te voorkomen", denkt Van der Wal. Ze hoopt dat er Hilversummers zijn die willen helpen, die een paar uurtjes per week overhebben voor kinderen van nul tot en met dertien jaar. "Het is een kleine investering die een belangrijke bijdrage levert."

Voor meer informatie: 06-13965981 of jwal@versawelzijn.nl.