Welke Hart voor Hilversummer vult straks het college van burgemeester en wethouders aan?
Welke Hart voor Hilversummer vult straks het college van burgemeester en wethouders aan? Foto: Bastiaan Miché

'Politiek zelf én Hilversumse kiezer grote verliezer in dit verhaal'

Dat Angelika Pelsink haar conclusie heeft getrokken en is opgestapt als wethouder is spijtig. Nu moet er een sterk persoon terugkeren op haar portefeuille, vindt politiek Hilversum.

HILVERSUM Met het plotselinge vertrek van wethouder Angelika Pelsink zijn de grootste verliezers de politiek zelf en de Hilversumse kiezer. Dat stellen oppositiepartijen Leefbaar Hilversum en de ChristenUnie. De rekening is nu voor de coalitie en specifiek voor Hart voor Hilversum (HvH). Zij hadden nooit zo'n zware portefeuille met Zorg en Welzijn en Buurten en Wijken moeten geven aan een nieuwkomer.

Opnieuw sneuvelt een Hilversumse wethouder die Welzijn en Buurten in de portefeuille heeft. Eind juni 2017 stapte SP'er Arjo Klamer uit het college. Dik zestien maanden later geeft Pelsink er de brui aan. Dat is niet goed voor de continuïteit en de stabiliteit. Al waren er bij de aanstelling van de Hart voor Hilversum-bestuurder begin juni al vraagtekens bij diverse fracties.

"Vanaf het begin hebben wij zorgen gehad over het feit dat zo'n zware portefeuille werd toegekend aan een onervaren wethouder. Wij zien dat als een weeffout bij de vorming van deze coalitie. Het aftreden van wethouder Pelsink blijkt na een klein halfjaar onvermijdelijk en het is zeer verstandig niet te blijven doormodderen", stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil.

Met die lezing is Jan Slingerland, fractieleider van HvH, het oneens. De selectiecommissie van de partij heeft destijds alle kandidaat-wethouders gewikt en gewogen. 'Zeer gedegen', was het oordeel over de 60-jarige onderneemster, die haar intrede maakte in de politieke arena. Van een verkeerde inschatting is wat hem betreft dan ook geen sprake. Tijdens het wethouderschap kwam zij tot de conclusie dat zij tekortschoot in raads- en commissievergaderingen. "Haar leercurve als nieuwkomer in de politiek is niet steil genoeg geweest. Als je op een rijdende trein springt die 100 kilometer per uur gaat, wordt er van je verwacht dat je snel in de voorste wagon terechtkomt", aldus Slingerland.
Dat een wethouder uit eigen overweging de functie heeft neergelegd, noemt Vreugdenhil een persoonlijk drama voor Pelsink en een ramp voor de politiek. Haar collega van Leefbaar Hilversum, Mirjam Kooloos, zegt dat het vertrek vooral een verlies is voor de Hilversumse kiezer. "Met name die kiezers die dachten met hun stem op Hart voor Hilversum iets te veranderen in politiek Hilversum", is haar reactie.

De politica is vooral benieuwd wie Pelsink gaat opvolgen. Zij dringt er bij Hart voor Hilversum op aan grondig en zorgvuldig op zoek te gaan naar een capabel persoon. In vergelijking met de vrijdag vertrokken wethouder moet het in de ogen van Kooloos niet moeilijk zijn om een goede vervanger te vinden. De frontvrouw van Leefbaar heeft geen hoge pet op van Pelsink die zij vond 'schutteren' in alle raadsvergaderingen en 'die naast geen ervaring ook geen inhoud heeft'.
Wat de SP betreft, hoeft HVH helemaal niet op zoek naar een opvolger. Hilversum kan het best af met zes wethouders. In het vorige college, waar de socialisten zelf ruim drie jaar in zaten, ging het met vijf wethouders - waarvan twee parttimers - prima. In tijden dat de gemeente kampt met een miljoenentekort in de begroting is dit tevens een bezuinigingsmaatregel. Bij de presentatie van het nieuwe college was er al veel kritiek op de aanstelling van zeven wethouders. Vreugdenhil hoopt dat het college nu tot de conclusie komt dat zij effectiever en efficiënter kan opereren als zij een herverdeling maakt van portefeuilles. "Wij zijn van mening dat deze maatregel moet worden overgenomen door een van de huidige wethouders in het belang van de inwoners van Hilversum."
Pelsinks portefeuille is al herverdeeld, alleen gaat het om tijdelijke waarneming. Voorlopig nemen D66'er Annette Wolthers en HvH'er Karin Walters de taken over totdat er een nieuwe wethouder is gevonden (zie ook voorpagina). Dat wordt flink aanpoten voor beide wethouders, maar zij realiseren zich dat Zorg en Welzijn en Buurten en Wijken belangrijke dossiers zijn. "Vergeet niet: de ambtenaren werken gewoon door", aldus Walters. Ondanks nieuwe pogingen van de oppositie komt er een vervanger. Dat is een duidelijke wens van de vier coalitiepartijen (HvH, D66, VVD en GroenLinks).
"Wij hopen dat er snel een oplossing zal zijn, want de portefeuilles die Angelika Pelsink onder zich had, zijn belangrijk voor Hilversum", meldt D66. Alle negen politieke partijen onderschrijven de importantie van haar takenpakket. De roep om een daadkrachtig persoon is duidelijk hoorbaar. "Onze zorg gaat nu vooral uit naar de inwoners van Hilversum die afhankelijk zijn van de gemeentelijke regelingen. Het gaat om een complexe portefeuille die al bijna een jaar, al vanaf de aanloop naar de verkiezingen echt meer wordt bestuurd. Er is een grote reorganisatie gaande en er vindt een transformatie van zorg naar welzijn plaats. Er is nu dringende behoefte aan een bestuurder die goed thuis is in deze materie", stelt het CDA.