Voor de kraam staan veel fietsen die daar niet horen te staan.
Voor de kraam staan veel fietsen die daar niet horen te staan. Foto: Bastiaan Miché

Nu ook handhaving van 'foute' fietsen in het stationsgebied

Na het centrum gaat de gemeente nu fietsen bij het station die niet in de rekken staan, verwijderen. Het gebied is namelijk niet zo toegankelijk.

HILVERSUM Een bekend fenomeen tijdens de laatste twee maanden van het jaar op het Stationsplein: Gebakskraam Stuy. Het familiebedrijf komt al zo'n veertig jaar naar Hilversum om oliebollen en appelflappen te verkopen. Maar zo veel fout geparkeerde fietsen als nu is Sharmaine Stuy tijdens voorgaande jaren niet tegengekomen.

"Maar ik stoor me er niet aan", zegt de goedlachse onderneemster. "We komen uit Amsterdam hè, zijn wel wat gewend. En de mensen kunnen hier gewoon voor de kraam langs. Al kan ik me wel voorstellen dat mensen zich aan al die fietsen hier storen. Ik zag ook al op borden staan aangegeven dat mensen hun fiets in de rekken moeten zetten. Maar ik vraag me dan wel af welke rekken ze bedoelen. De fietsenrekken hier staan al bomvol."

Het veelbesproken initiatief om verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum te verwijderen is inmiddels twee maanden gaande. Het Stationsplein werd in die plannen niet betrokken omdat het geen deel uitmaakt van het centrum, gaf wethouder Arno Scheepers onlangs aan. Nu bevestigt hij dat de gemeente weer gaat handhaven. "In het verleden, toen het echt uit de hand liep, werd er wel gehandhaafd", aldus de wethouder. "Daarna ging het beter, maar nu slibt het weer dicht."
Wel is het Stationsplein een ander plannetje, aldus Scheepers, dan het centrum. Op de vraag waar de verkeerdgeparkeerde fietsen naartoe worden gebracht, geeft hij nog geen antwoord. En op de vraag vanaf wanneer de 'foute' fietsen worden weggehaald is het antwoord 'snel'. En het antwoord op 'wat is snel?'. "Op zeer korte termijn." Scheepers: "We komen ergens volgende week met meer informatie, maar we willen alle partijen gelijktijdig informeren."
Momenteel gelden de regels, vermeld op informatieborden, die iedereen - zo lijkt het althans - negeert. Daarop staat dat buiten de rekken geplaatste fietsen worden verplaatst naar een fietsenrek in het stationsgebied. En fietsen die langer dan 28 dagen ongebruikt in een rek staan, worden verwijderd. Tip van de gemeente: langs het spoor aan de centrumzijde zijn nog genoeg plekken. Dat laatste klopt. Nadeel voor de treinreiziger is wel dat hij of zij een eind moet lopen om de trein te halen.

Belangrijke reden om te gaan handhaven is dat het plein - net als veel plekken in het centrum - niet toegankelijk is voor mensen met een beperking. Zo zijn veel foutgeparkeerde fietsen op geleidelijnen geplaatst. Eind november gaan verschillende partijen samen door het centrum lopen om te kijken wat de knelpunten zijn. Samen met de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek loopt Scheepers een rondje door het centrum en over het Stationsplein. Ook centrummanager Kjeld Vosjan, die vorige week in deze krant aangaf dat de winkeliers niet altijd even blij zijn met het handhavingsbeleid, loopt vanuit de ondernemers mee. Na afloop moet er een plan komen om de knelpunten op te lossen.