Met het boek ernaast maken kinderen zelf een gerecht waarin groenten de boventoon voeren.
Met het boek ernaast maken kinderen zelf een gerecht waarin groenten de boventoon voeren. Foto's: Keet Smakelijk

Zelf aan de slag met bloemkoolschotel en Mexicaanse tortilla's

Minder vlees en meer groenten eten. Dat is duurzamer en gezonder. Met het kookdiploma leren kinderen zelf gerechten maken. Dit project komt naar Hilversum toe.

HILVERSUM Suiker gaat er met bakken in, terwijl het eten van voldoende groenten achterblijft. Deze verhouding moet andersom zijn. Op dit vlak is er nog een wereld te winnen. Dat is de missie van Laura Emmelkamp. Met 'Chef het Samen Kookdiploma' leert zij kinderen met groenten koken. Goed voor de gezondheid, duurzaamheid en zelfstandigheid van de jeugd.

Onder het mom 'jong geleerd, is oud gedaan' gaan de kinderen in de doelgroepleeftijd van negen tot en met twaalf jaar zelf aan de slag. Dat houdt in dat ze zelf koken en het liefst halen ze de boodschappen ook uit eigen beweging. Hun leidraad is het 'Chef Het Samen' kinderkookboek. In vier weken tijd leren zij minimaal zes gerechten klaar te maken waarin groenten de hoofdrol spelen. Denk bijvoorbeeld aan loempia's, bloemkoolschotel, currypasta of Mexicaanse tortilla's. Via foto's, begeleidende teksten, maar ook onlinevideo's en workshops leren de kinderen een smaakvol en gezond bord eten te maken.

"Op deze leeftijd zijn ze heel eager en trots als ze iets gemaakt hebben", aldus Emmelkamp. Zelf koken helpt ook bij de smaak. Kinderen zien lang niet alle groenten graag op hun bord liggen. Een deel daarvan is perceptie. Ofwel: als je zegt dat iets niet lekker is, zoals spruitjes, dan is het ook niet te eten. Dat verandert volgens Emmelkamp als de jonkies betrokken zijn bij het kookproces. Dat kan variëren van het snijden van groenten tot het maken van het hele gerecht. "De smaakontwikkeling wordt ook bepaald door de hele sfeer eromheen", is haar conclusie.

Chronische ziekten
Uit cijfers blijkt dat kinderen veel te weinig groenten eten. Zij komen bij lange na niet aan de dagelijkse dosis die zij binnen zouden moeten krijgen. Slechts 1 procent van de Nederlandse kinderen eet genoeg groenten, merkt Emmelkamp op. Zij eten wel ieder jaar hun eigen gewicht in suiker en krijgen een grote berg zuivel binnen. Dat is allesbehalve gezond. "Chronische ziekten rijzen de pan uit", stelt de groenteliefhebber.

Kinderen in de doelgroepleeftijd van het kookdiploma horen tussen de 150 en 200 gram groenten per dag te eten. Het advies luidt om over de dag verspreid groenten te eten. "Het eten van de juiste hoeveelheid groenten hoef je niet allemaal in de avondmaaltijd te verwerken. Je kunt ook best paprika, komkommer of tomaten meegeven naar school bijvoorbeeld. Er zijn zo veel verschillende manieren om het aan te bieden", geeft zij aan. Alles draait om anders leren eten. Dat is ook beter voor het milieu. "Energietransitie is meer dan van het aardgas af", klinkt Emmelkamp duidelijk. "Veeteelt stoot op dit moment namelijk meer CO2 uit dan alle auto’s, brommers treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Door te kiezen voor een plantaardiger eetpatroon kan men dus echt een verschil maken", luidt de nadere uitleg.

Dit laatste sprak vooral de jury van de Hilversum 100 Challenge uit. Voor het tweede achtereenvolgende jaar daagde de gemeente inwoners, ondernemers en organisaties uit om met initiatieven te komen om de CO2 te reduceren. Dat is het grootste doel van deze wedstrijd. Hilversum wil in 2020 100 kiloton minder CO2-uitstoot hebben dan in 2016, wat het startpunt was van de gemeente. Samen met nog elf anderen viel de Amsterdamse Emmelkamp op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, in de prijzen. Om te kunnen starten met het kookdiploma heeft zij een geldsom van 2.500 euro ontvangen.

'Energietransitie is veel meer dan van het aardgas af'

De opdracht van de jury van de challenge is om vooral kinderen uit de kwetsbare milieus voorrang te geven bij het Hilversumse project. Voorlopig is het credo deelnemers werven. Gisteren, woensdag 7 november, is Emmelkamp langsgeweest bij de kindergemeenteraad om de jonge raadsleden het kookdiplomanieuws op hun scholen te laten verspreiden. Hierna hoopt de oprichtster van Keet Smakelijk ook in andere gemeenten te kunnen beginnen. "Dit plan is voor heel Nederland ontwikkeld", zegt zij tot slot.

Blijdschap om het kookdiploma.