College: 'Alleen nog centrum uit via kleine spoorbomen'

HILVERSUM Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, kan het verkeer straks alleen nog het centrum uit via de kleine spoorbomen. Dat is volgens wethouder Arno Scheepers de keuze die dinsdagochtend gemaakt is.

Voor de fijnproevers: het college kiest voor variant KL26. Dat is geen vluchtnummer van een bekende luchtvaartmaatschappij, maar de optie waarbij de gemeente de inkomende radiaal Larenseweg naar het centrum en de doorgaande route van het Media Park over de kleine spoorbomen opheft. Voor deze route bestaat een alternatief via de buitenring, merkt de gemeente op.

"We hebben voor deze variant gekozen omdat dit leidt tot de grootste verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming", aldus Scheepers. "De hoeveelheid autoverkeer op de overweg neemt met ruim 50 procent af. Dat is echt een hele klap. De overweg wordt verbreed, zodat gemotoriseerd verkeer wordt gescheiden van fietsers en voetgangers", is zijn vervolg.
Het uitgaande verkeer vervolgt de weg uit het centrum via de Simon Stevinweg. Dat stuit op verzet. Nog voordat Scheepers en zijn collega's deze keuze maakten, hebben buurtbewoners van de Simon Stevinweg van zich laten horen. Naast een onlinepetitie die 288 digitale handtekeningen opleverde om niet te kiezen voor KL26, sprak een aantal omwonenden in tijdens de commissie van medio oktober. De zorgen zijn bekend in het raadhuis. Het geluid wordt serieus opgepakt, merkt Scheepers op. "We gaan met de buurt praten. Maar waar je ook ingrijpt in het Hilversumse verkeer, het gaat altijd ergens pijn doen."

Deze gekozen richting is onderdeel van het opknappen van het stationsgebied. Daarin heeft het college ook een keuze gemaakt. Geheel in lijn met de wens van de politieke partijen en de opbrengst van de participatie kiezen Scheepers en co voor model 'De 7 straatjes'. Dat is de variant zonder tunnel. "We gaan nu het allerleukste doen", zegt de wethouder enthousiast. De komende periode krijgt het stedenbouwkundig plan voor dit gebied verdere invulling. Scheepers verzekert dat er opnieuw een uitgebreid participatietraject wordt opgezet.