Ook bij het raadhuis werden lang niet alle fietsen tijdens de bijeenkomst van dinsdagavond in de rekken geplaatst.
Ook bij het raadhuis werden lang niet alle fietsen tijdens de bijeenkomst van dinsdagavond in de rekken geplaatst. Foto: Bastiaan Miché

'De Hema, het Kruidvat en de bank zijn voor mij onbereikbaar geworden'

Het verwijderen van verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum leidt nog steeds tot de nodige emoties, bleek dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst.

HILVERSUM "Ik heb echt kinderfietsen weggehaald zien worden. Dat is toch schofterig? Ik kan er niet bij met mijn hoofd en schaam me dat ik hier ondernemer ben." Het is een van de vele kritische opmerkingen tijdens de informatiebijeenkomst van het CDA en de SP over het veelbesproken, vaak gehate, handhavingsbeleid van fietsen in het centrum.

Een feestelijke bijeenkomst is het allerminst dinsdagavond in de trouwzaal van het Hilversumse raadhuis waarbij 'ceremoniemeesters' Evert Jan Kruijswijk Jansen (CDA) en Bianca Verweij (SP) vooraf aangeven dat het geen politieke avond moet zijn. Het doel is om te komen tot een evaluatieverslag met een lijst van aanbevelingen voor het college van burgemeester en wethouders in het algemeen en wethouder Arno Scheepers in het bijzonder.
De afgelopen maanden toonden de twee oppositiepartijen zich kritisch over het weghalen van verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum. Het is dus niet verrassend dat de pakweg vijftig aanwezigen in de trouwzaal niet bepaald enthousiast zijn over het volgens hen 'asociale' beleid. "Ik snap dat er gehandhaafd moet worden," zegt de ook aanwezige (zeg maar kritische inwoner) Edwin van Wijk, "maar de manier waarop is er één waar een politiestaat een puntje aan kan zuigen."
Aan bod komen tijdens de anderhalf uur durende bijeenkomst de juridische kant (mag de handhaving überhaupt), de coulanceregeling voor mindervaliden, het informatie- en communicatiebeleid van de gemeente en uiteraard de hoeveelheid beschikbare plekken om de fiets te parkeren. Over dat laatste meent Kruijswijk Jansen dat er nu behoefte is aan ruim 3000 plekken, 300 meer dan nu het geval is. Overigens meent het college dat er wél voldoende plekken zijn. Maar daar zijn de (meeste) aanwezigen het niet mee eens. "De oorzaak van al deze ellende is een gebrek aan plekken. Als die er wel waren geweest, had deze discussie helemaal niet gehoeven."
Ook de coulanceregeling komt ter sprake. Mensen die niet meer dan honderd meter zonder hulpmiddelen kunnen lopen, kunnen een sticker aanvragen om zo alsnog met de fiets bij de gewenste winkel te komen. Echter, van de 150 aanvragen heeft de gemeente er maar liefst 100 afgewezen. Enkele gedupeerden zijn dinsdagavond ook van de partij. Zij geven aan nu niet meer hun boodschappen te kunnen doen en moeten uitwijken naar andere winkelgebieden. "De Hema, het Kruidvat en de bank zijn voor mij onbereikbaar geworden."
Maar het onderwerp dat de meeste emoties opwekt, is toch de handhaving. En als Hart voor Hilversum-raadslid Michiel Eerenberg aangeeft dat de BOA's 'zeer genuanceerd' te werk gaan en nu eenmaal het beleid moeten uitvoeren, krijgt hij de volle laag. Ook zou er eerst een inpandige stalling moeten komen en dan pas worden gehandhaafd.