Roken officieel uit den boze in speeltuin

hilversum Nadat eerder al achttien schoolpleinen in Hilversum rookvrij waren verklaard, is vanaf zaterdag ook de speeltuin aan de Neuweg officieel rookvrij. Het initiatief komt van kinderen uit de buurt.

"Wat een goed initiatief van de kinderen om deze speeltuin rookvrij te maken", aldus wethouder Annette Wolthers die komende zaterdag de speeltuin rookvrij mag verklaren."Stapje voor stapje komen er steeds meer plekken in Hilversum waar kinderen niet geconfronteerd worden met roken, dat is een goede ontwikkeling."
Om deze rookvrije aftrap met de kinderen te vieren, is er zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur voor alle kinderen uit de buurt een feest in de speeltuin. Een springkussen zal de feestvreugde verhogen, net als kraampjes met feestelijke, gezonde snacks. Buurtbewoners zijn van harte welkom. De kinderen: "Als je rookt, dan komen er allemaal peuken op de grond. De speeltuin wordt dan vies en het stinkt naar rook. Wij willen graag dat deze speeltuin rookvrij wordt. Als mensen toch willen roken, dan moeten ze dat doen waar geen kinderen spelen."


Breed aanbod cursussen taal en rekenen

HILVERSUM Moeite met rekenen of taal? De Gooise gemeenten bieden vanaf januari 2019 taal- en rekencursussen én lessen in digitale vaardigheden voor volwassenen aan hun inwoners. Te veel mensen hebben - ook in deze regio - moeite met lezen en schrijven.

Volgens onderzoeken hebben één op de negen mensen hier moeite mee. En dat kan het voor inwoners moeilijk maken om in de samenleving mee te doen. Daarom zijn er vanaf volgend jaar verschillende cursussen. Deze zijn erop gericht mensen in het dagelijkse leven te helpen, maar het doel van de cursussen verschilt. De ene cursus is gericht op het behouden van een baan of het gemakkelijker vinden van een baan.
De cursussen worden op maat ingezet en zijn voor volwassenen vanaf 18 jaar, die wonen in een van de gemeenten en niet inburgeringsplichtig zijn. De organisaties die cursussen aanbieden zijn: MBO College Hilversum, TopTaal, SIPI, Danner & Danner en de bibliotheken samen met TWinburgering.