Bestuurlijke fusie wens VR's

HILVERSUM De besturen van de veiligheidsregio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek gaan vanaf volgend jaar nauwer met elkaar samenwerken met als uiteindelijk einddoel een bestuurlijke fusie. Momenteel is zo'n fusie wettelijk (nog) niet toegestaan.

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad. Hij is al langere tijd voorstander van een fusie, omdat beide veiligheidsregio's (en ook de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten) kwetsbaar zijn. Zij moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen, terwijl er nauwelijks geld is. Waar dat juridisch kan, werken beide organisaties nu al samen.
De afgelopen periode is bekeken hoe beide partijen nauwer tot elkaar kunnen komen. Daarbij is gekeken naar zowel een ambtelijke als een bestuurlijke fusie. De GGD's worden daarin niet betrokken. Broertjes schrijft dat een ambtelijke fusie een aantrekkelijk besparingsmodel oplevert; de invloed van de gemeenten neemt echter af en het proces ernaartoe duurt lang. Bovendien is er geen weg terug.

Een bestuurlijke fusie is op dit moment niet mogelijk. Eerst moet men wachten op de evaluatie van de Wet veiligheidsregio's in 2019. Waar nodig kunnen in opdracht van de algemeen besturen wel al zaken worden voorbereid.
Besloten is nu nauwer te gaan samenwerken. De overeenkomst die daarbij hoort, gaat in per 1 januari 2019. Beoogd einddoel: een bestuurlijke fusie. Risico is wel dat wanneer gemeenten worden heringedeeld dit gevolgen heeft voor de veiligheidsregio, bijvoorbeeld als het gaat om verdeling van gemeentelijke bijdragen. Maar daar is nu nog geen duidelijkheid over.


Aanhouding na hennepvondst

HILVERSUM Een 22-jarige Hilversummer is dinsdagmorgen aangehouden nadat in Barneveld een hennepkwekerij was aangetroffen. Ook een 36-jarige man uit Ede en een 23-jarige Bussumer zijn opgepakt.

In het pand aan de Mercuriusweg werden ruim 1.400 planten aangetroffen. Verder bleek er sprake van diefstal van stroom en water.
Op het moment van binnentreden troffen agenten de drie hierboven beschreven personen aan in het pand. Zij zijn aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.