Zuidvogels was meerdere keren gevaarlijk.
Zuidvogels was meerdere keren gevaarlijk. Foto's: Bob Awick

Handhaving nu het belangrijkste doel voor Victoria na kansloze nederlaag

Victoria beleeft een moeizaam seizoen in de eerste klasse. De Hilversummers, de afgelopen jaren zeer succesvol, verloren zaterdag van Zuidvogels en staan onderaan.

HILVERSUM Zuidvogels tegen Victoria van afgelopen zaterdag was - zo vroeg in het seizoen - toch al een degradatieduel. Beide ploegen kenden een zwakke seizoenstart. Na zes wedstrijden stonden beide ploegen laatste en voorlaatste in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Daarom stond er zaterdagmiddag op sportpark Wolfskamer veel spanning op het duel tussen beide ploegen.

De uiteindelijke 2-0 zege van Zuidvogels was volkomen verdiend. De Huizers stegen van de dertiende naar de achtste plaats. Victoria likte de wonden en blijft veertiende en hekkensluiter.
De wedstrijd stond volop in de belangstelling bij spelers en trainers van clubs uit de omgeving, aangezien het duel in een inhaalweekend werd gespeeld. De voetballiefhebbers gingen eens goed zitten voor deze streekderby op eersteklasseniveau. Niet buurman Huizen, maar promovendus Victoria was de tegenstander.
Beide ploegen moesten zaterdag winnen om uit de onderste regionen te komen. De spelers kwamen met het mes tussen de tanden het veld op en begonnen op het scherpst van de snede aan het duel. Het fileermes van Zuidvogels was van betere kwaliteit omdat het na vijftien minuten nog vlijmscherp bleef. Bij Victoria kwamen er bramen op het lemmet en de scherpte werd zichtbaar minder, waardoor de wedstrijd kantelde.

De mannen van trainer Juan Fernadez Coto van Zuidvogels namen het initiatief en gaven dat in de resterende vijf kwartier niet meer uit handen. De spelers van trainer Stijn van 't Hooft van Victoria liepen achter de feiten aan en waren bij vlagen futloos en zonder enige inspiratie. Verwonderlijk is dat niet. Zuidvogels heeft meer inhoud, aangezien de Huizers meer dan acht jaar in de eerste klasse speelden, vorig jaar in de hoofdklasse acteerden en daar weer uit degradeerden. Bij Victoria was het drie jaar feest met evenzoveel promoties vanuit de vierde klasse. Nu moeten de Hilversummers twee keer 45 minuten de mouwen opstropen om niet te verliezen. En dat zijn ze niet gewend.
De thuisclub hield zaterdag het veld breed en bracht veel variatie in de aanval met de snelle buitenspelers Davies Emanuel, die twee keer scoorde, en Steve Promes. Victoria speelde vrijwel alle aanvallen over de linkerflank, die meestal strandden in schoonheid. Kortom, Victoria zwoegde en ploeterde zonder enig resultaat en Zuidvogels kwam geen moment in gevaar. Het was aan het uitstekende keeperswerk van Victoria-doelman Giovanni Santangelo te danken dat de schade tot slechts twee tegentreffers beperkt bleef.
Dat was na afloop ook de kritiek van de winnende Zuidvogels-coach Coto: "Twee doelpunten is veel te weinig. We waren na het eerste kwartier constant de betere ploeg. Onze keeper heeft slechts één of twee serieuze reddingen moeten verrichten. Ons probleem is het scorend vermogen. We creëren wel kansen, maar kunnen dat niet omzetten in doelpunten."
De oefenmeester verwacht dat in de komende wedstrijden het vizier bij zijn spelers beter staat afgesteld. Hij heeft vertrouwen in de toekomst. "Het is een knotsgekke competitie. Er zijn nog maar zeven wedstrijden gespeeld. Win je twee keer dan sta je in de bovenste helft; verlies je evenzoveel maal, dan zak je naar de degradatiezone."

Victoria-coach Stijn van 't Hooft, de man achter de successen van de laatste jaren, wanhoopt niet, maar zag wel dat zijn team tegen Zuidvogels op alle fronten werd afgetroefd. "Dat moeten we op dit moment accepteren. Ik ben er wel van overtuigd dat de ploeg beter kan voetballen dan wat ze vandaag hebben laten zien. Victoria heeft niet meer het vermogen om de tegenstander pijn te kunnen doen; het is nu iedere wedstrijd overleven. We hebben een jonge ploeg en moeten nog groeien naar het niveau van de eerste klasse. Het gaat de komende weken vooral om de moed erin te houden en positief te blijven. Dan kunnen we werken aan handhaving. Dat is het enige dat dit seizoen telt."

De thuisploeg had de zaken goed onder controle.
Victoria bleek aanvallend onmachtig.