Angelika Pelsink is door haar partij benaderd om zitting te nemen in het bestuur.
Angelika Pelsink is door haar partij benaderd om zitting te nemen in het bestuur. Foto: Bastiaan Miché

'Alle aspecten gingen goed op dat ene aspect met de gemeenteraad na'

HILVERSUM Ze zegt zelf dat er de afgelopen maanden 'vele zaadjes zijn geplant' en 'stappen zijn gezet' in het Hilversumse welzijnsland. Toch stapte Angelika Pelsink twee weken terug op als wethouder. Al na 149 dagen. "Ik had niet genoeg politieke routine en heb deze er niet voldoende in kunnen krijgen."

Vrijdag 2 november meldde haar partij Hart voor Hilversum dat de 60-jarige Pelsink, na Karin Walters de tweede wethouder namens de lokale partij, per direct aftrad. In het weekend dat volgde reageerde zo'n beetje heel politiek Hilversum op haar besluit. Pelsink bleef stil. Net zoals ze dat deed - althans, dat was het verwijt - tijdens het politieke debat.
In eerste instantie heeft ze ook niet zo'n trek om te reageren, aldus Pelsink. De fractie kan het best verwoorden waarom zijzelf dit besluit heeft genomen. Enkele dagen later stemt ze alsnog toe met een gesprek met deze krant. Ze voelde zich overvallen, geeft Pelsink als reden waarom ze niet wilde reageren. Nu is ze opgetogen. Het is klaar. Ze heeft het een plek gegeven en wil verder. Aan de slag. Zeker niet zielig gevonden worden. Ze heeft ook alweer een aanbod gekregen van een jobhunter, zegt ze. Bovendien is ze al benaderd om zitting te nemen in het bestuur van Hart voor Hilversum.
En hoewel de reis met die 'rijdende sneltrein waar je op springt' maar zes maanden duurde, is het wethouderschap haar prima bevallen, wil ze meteen aangeven. "Er zijn een heleboel aspecten aan het wethouderschap en die zijn allemaal even leuk. En het contact met iedereen - de collega-wethouders, ambtenaren en de mensen in het veld - was heel plezierig. Alleen die raad..."
Want vanaf dag één was het pijnlijk om te zien hoe Pelsink zichzelf presenteerde tegenover de Hilversumse politiek. Al tijdens de eerste raadsvergadering moest collega-wethouder Wimar Jaeger haar corrigeren en na het zomerreces kwam er geen verbetering. Pelsink zegt nu dat zij de afgelopen maanden echt wel zaken heeft gerealiseerd, maar geeft toe dat zij de terecht kritische raad nimmer kon overtuigen. Twee dagen voordat ze haar besluit wereldkundig maakte, barstte de bom. Opnieuw kon de onervaren wethouder geen (goede) antwoorden geven op vragen vanuit de gemeenteraad, waarna ze werd uitgemaakt voor leugenaar. En dat klopt niet, zegt ze. "Dat is me nog nooit overkomen."
Twee dagen later maakte ze kenbaar te stoppen als wethouder. Voor haar partij kwam dat besluit totaal onverwacht. Hebben fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart voor Hilversum en Walters nog geprobeerd haar op andere gedachten te krijgen? Pelsink weet het niet meer, zegt ze. Ze had haar besluit genomen en het was klaar. Ze spreekt tegen dat ze als nieuweling niet capabel genoeg was voor de zware taak die de wethouder Welzijn is. "Ik heb in het verleden zo vaak voor hete vuren gestaan. En Welzijn is een hele leuke portefeuille. Ik zie mijn besluit niet als falen. Alle aspecten gingen goed, op dat ene aspect met de gemeenteraad na."
Want te vaak kwam het voor dat Pelsink geen antwoord kon geven op vragen van de raad. ""Ik kreeg het spel niet in de vingers, hoe graag ik het ook wilde en hoeveel spelregels ik ook aangereikt kreeg. Het is een spel wat ik sterk heb onderschat".