Zaterdag onthaalt Hilversum Sinterklaas. Voor het eerst zijn er demonstranten bij.
Zaterdag onthaalt Hilversum Sinterklaas. Voor het eerst zijn er demonstranten bij. Foto: Bastiaan Miché

'Wij blijven het feest gewoon vieren met Pieten'

Weesp was in deze regio de plek van demonstraties tegen Zwarte Piet. Nu hoort Hilversum daar ook bij. De roep om een inclusief feest neemt toe.

HILVERSUM Gezien de al jarenlange discussie over Zwarte Piet is het voor burgemeester Pieter Broertjes logisch dat er aandacht en begrip voor is. Bij de intocht van Sinterklaas zijn zaterdag ook roetveegpieten. Hilversum volgt de richtlijnen van de publieke omroep NTR. Om Pieten helemaal in de ban te doen, gaat hem te ver. “Daar gaan we niet op in”, zegt hij.

Ook in Hilversum is het spel nu op de wagen. De roep om Zwarte Piet in de ban te doen is steeds vaker te horen. Het sinterklaasfeest moet een inclusief feest zijn. Maandag liet No To Racism van zich horen op het Media Park. Platform Stop Afrofobie Nu! is in de pen geklommen richting de gemeente. Zij vraagt aan burgemeester en wethouders in te grijpen zodat er zaterdag geen Zwarte en roetveegpieten te zien bij het onthaal in de mediastad. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is zaterdag te vinden rond de Kerkbrink als Sinterklaas tussen 13.00 en 14.00 uur aankomt. Een club Hilversummers wil daar vreedzaam hun statement maken.

"We zien heus wel dat die discussie het feest raakt en dat je daar ook begrip en aandacht voor moet hebben", vertelt de burgemeester tijdens Het Gesprek Met, het programma van deze krant met hulp van GooiTV. In de afgelopen jaren is het aantal zwarte Pieten al afgebouwd. Dit jaar zijn er meer roetveegpieten. De een is donkerder dan de ander, omdat niet iedereen even vaak door de schoorsteen is gegaan. "Maar wat zij willen is dat er helemaal geen Pieten meer zijn. Daar gaan we niet op in. We blijven het feest gewoon doen met Pieten", stelt Broertjes. Hoe dan ook, er is nog altijd sprake van blackfacing. Het racistische karakter blijft in stand, vinden de tegenstanders.

In eerste instantie zou KOZP komend weekend in achttien Nederlandse gemeente demonstreren. Hilversum is de negentiende plaats. Die bal is gaan rollen toen Rebekka Timmer vorige week donderdag in het raadhuis was en per toeval iets meekreeg van de presentatie van de intocht. Zij zag dat 60 procent van de Pieten zwart is en 40 procent roetveegpiet. Dat was een bevestiging van berichten in de krant. Dat was voor het SP-raadslid, dat in deze kwestie op persoonlijke titel handelt, reden om in actie te komen. Samen met andere Hilversummers - het is onduidelijk hoe groot de groep is - wil zij zaterdag duidelijk maken dat de racistische karikatuur van Zwarte Piet niet past bij een evenement dat voor iedereen een feest moet zijn.

De voorbereidingen op de intocht zijn in volle gang. Met de aanwezigheid van de demonstranten heeft de gemeente er een opgave bij, zoals de burgemeester zegt. "Ik ga uit van een vreedzaam protest. Ik ga ervan uit dat alles goed gaat en iedereen elkaar respecteert", meldt de burgervader, die zaterdag met de kinderburgemeester Sinterklaas ontvangt. Vanwege de aanwezigheid van de demonstranten zijn extra maatregelen getroffen, waaronder meer politieagenten.

KOZP maakt gebruik van het recht van demonstreren. Daarin moet de gemeente voorzien. "Demonstreren mag. Je mag je ook ergens tegen verklaren. Daar kan ik ook nog wel begrip voor hebben, maar laat het op de dag zelf het feest voor de kinderen zijn. Daar is het ooit voor bedacht. Als je daar doorheen gaat demonstreren, hebben de kinderen daar ook geen baat bij", is zijn opvatting. Daar voegt Broertjes aan toe dat hij al van verschillende ouders gehoord heeft dat zij het Hilversumse sintonthaal laten schieten. Zij kiezen voor een intocht elders in de regio, bijvoorbeeld die van Loosdrecht, omdat het daar wel 'rustig' is.

'Laat het op de dag zelf een feest zijn voor kinderen'

Niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet hebben van zich laten horen, maar ook een voorstander. Het college heeft een brief ontvangen van de Stichting Sint en Pietengilde. Zij waarschuwt de gemeente, en andere gemeenten, voor de lobby van de opponenten van Zwarte Piet. "Graag wijzen wij u erop dat, hoewel tegenstanders een indrukwekkende lijst aan instanties en wetenschappers op tafel kunnen leggen die achter hun standpunten staan, deze feitelijk geen onderzoek hebben gedaan naar het sinterklaasfeest zelf en ook niet naar mogelijke effecten die dit dan zou hebben."