In totaal zijn er acht kamers in de regionale opvang in Hilversum.
In totaal zijn er acht kamers in de regionale opvang in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

In eigen crisisopvang blijven jongeren gescheiden van volwassenen

Jongeren en volwassenen apart houden in de Maatschappelijke Opvang. Dat is wijs en kan nu ook, want aan de Neuweg is een eigen crisisopvang.

HILVERSUM Van de harde daklozenwereld worden de jongeren niet beter. Daarom is het beter de groepen te scheiden. Dat is precies wat er nu gebeurt in de Maatschappelijke Opvang aan de Neuweg. Sinds vorige week maandag is daar een eigen crisisafdeling voor jongeren gestart. Het gaat om een pilot van een jaar, al ziet Harro Koeleman, gebiedsmanager van Kwintes, nu al geen reden om dit project niet te continueren.

De afdeling waar voorheen een chronische groep met dubbele diagnose verbleef, is nu omgetoverd tot crisisopvang voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. In de afgelopen periode is het nodige werk verzet. De uitgeleefde keuken is bijvoorbeeld opgeknapt. De centrale plek van de afdeling ziet er tiptop uit. In totaal zijn er acht ruime eenpersoonskamers met een badkamer, een keukenblokje en een bed. "Het liefst lossen we alles zo ambulant mogelijk op, maar als dat niet lukt dan kunnen ze hier terecht."

Individuele begeleiding is waar Koeleman heilig in gelooft. Vroeger was het vooral van elkaar leren in groepsverband. Dat is nu anders. Bij de regionale crisisopvang, onderdeel van het beleidsplan Bescherming en opvang, krijgen de 'gasten' privacy, rust en een persoonlijk contactpersoon. Maatwerk, zoals het stopwoord van oud-wethouder Eric van der Want, luidt. Dat gebeurt onder meer in een tweewekelijks multidisciplinair overleg. Betrokken instanties zitten aan tafel en bespreken de situatie.
Het verblijf moet zo kort mogelijk duren, maar er zit geen deadline op, benadrukt Koeleman. Met andere instanties, zoals scholen, schuldhulpverleners en zorginstellingen, wordt samengewerkt om het probleem of de problemen zo snel mogelijk te tackelen. Het doel is om de jongeren weer naar huis te krijgen, aan een eigen woning te helpen of weer naar school te krijgen. "We kunnen beschikkingloos werken. Daar zijn we erg blij mee. Het scheelt een hoop bureaucratie", merkt de gebiedsmanager op.

Momenteel telt de opvang, die gisterochtend officieel is geopend door burgemeester Pieter Broertjes, zes bewoners. Wat Koeleman betreft is het nodig deze groep gescheiden te houden van de volwassenengroep. "Het is beter ze apart te houden. Die andere groep, die vanaf 18 jaar is, is een harde, dakloze groep. Dat is een te ruige wereld", stelt hij. "Ik vind zelf: jongeren hebben de toekomst. Het is een groep die we snel op de rit kunnen krijgen. Investeren in jongeren, die nog niet vastzitten in vastgeroeste patronen, is een goede zaak. Daar kunnen we veel meer bereiken dan bij mensen die al dertig jaar dakloos zijn", is zijn vervolg.

Zwervende jongeren met schuldproblemen, die een drugsverslaving hebben of schoolverlater zijn, is een groot probleem. Uit cijfers van het Trimbos blijkt dat het om 12.000 jeugdigen gaat in heel Nederland. Daar is de Gooi en Vechtstreek geen uitzondering in, alleen is de vraag hoe erg de problematiek is hier. Daar is weinig zicht op. Veel jongeren die geen huis meer hebben, vinden tijdelijk onderdak bij vrienden. Ze hoppen vaak van het ene naar het andere huis en komen niet of nauwelijks in zicht bij de hulpverlenende instanties. Via een ambulant team waarin het Leger des Heils zit, zoekt Kwintes de jongeren op straat of bij wijkcentra. De input van jeugdboa's, jongerenwerkers, scholen en politie is daarbij essentieel.

Een verborgen probleem, noemt Koeleman het. In de komende twaalf maanden wordt inzichtelijk hoe groot de problematiek is en welke problemen er spelen bij deze jongeren. Onderzoek moet antwoorden geven op deze vragen. Hoewel het project net begonnen is, is het duidelijk dat er behoefte naar en interesse in is. "We krijgen veel aanmeldingen, ook van buiten de regio, maar we zijn een regionale voorziening."

Vraag is hoe groot de problematiek van dakloze jongeren hier is