Zwarte Pietprotest bij de intocht

HILVERSUM Betogers tegen Zwarte Piet zijn zaterdag aanwezig bij de intocht van Sinterklaas. Een groep Hilversummers, sympathisanten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), wil op vreedzame manier demonstreren tegen de 'racistische karikatuur' van het hulpje van de goedheiligman.

Met spandoeken en T-shirts uit de groep zich tegen het fenomeen Zwarte Piet. "Blackfacing is een racistisch fenomeen en past niet binnen de waarden van een tolerante en inclusieve samenleving. Tegen racisme horen we stelling te nemen. Racisme is niet iets wat we 'afbouwen', maar iets wat we gelijk de kop in drukken", schrijft de Hilversumse woordvoerster Rebekka Timmer.
Burgemeester Pieter Broertjes zegt dat hij de demonstranten niet op de Kerkbrink wil hebben. "Daar is het druk", meldt hij. "Het paard van Sinterklaas, auto’s en een hele karavaan komt daar. Het is niet handig om daar te gaan demonstreren, maar het kan wel ergens anders." Een duidelijke wens van de demonstranten is dat zij zichtbaar willen zijn. Waarschijnlijk krijgen zij een plek in een van de zijstraten.
Timmer zegt dat de vreedzame demonstratie gericht is op de volwassenen. Zij verzorgen dit kinderfeest en houden Zwarte Piet in stand, waardoor kinderen de dupe worden van racisme. Sinterklaas moet een inclusief feest zijn, is de boodschap.

3