Een man uitte de nodige kritiek op Scheepers.
Een man uitte de nodige kritiek op Scheepers. Foto's: Bastiaan Miché

'Handhavingsbeleid helemaal niet zo streng, maar juist heel relaxed'

De handhaving van verkeerde geparkeerde fietsen is nu twee maanden gaande. De kritiek blijft fel. Wethouder Scheepers liep een uur met de boa's mee.

HILVERSUM In de twee maanden dat Hilversum verkeerd geparkeerde fietsen weghaalt, zijn er daadwerkelijk 706 tweewielers overgebracht naar het depot op de Kerkbrink. Dat zijn er nog geen vijftien per dag, benadrukt wethouder Arno Scheepers. De VVD-er - 'maar ik ben wethouder van alle Hilversummers' - wil zo aangeven dat het handhavingsbeleid niet zo streng is als critici beweren.

Woensdagmiddag gaat Scheepers op pad samen met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die sinds 15 september dagelijks de straat op gaan om foute fietsen - en dan met name degenen die hulpdiensten zouden kunnen hinderen - te verwijderen. Belangrijkste reden voor de wethouder om mee te lopen? Er zijn te veel misverstanden rondom het veelbesproken en fel bekritiseerde beleid, vindt hij. Het belangrijkste misverstand? Het beeld dat de boa's zouden loeren en tevoorschijn komen zodra iemand zijn of haar fiets verkeerd neerzet. Absolute onzin, stelt de wethouder. Er is in zijn optiek eerder sprake van 'relaxed handhaven'. "We proberen dit op een gastvrije en ontspannen manier te doen."
Het feit dat de liberaal (vooral op social media) veel kritiek krijgt, stoort hem dan ook vele malen minder dan dat de boa's op straat worden belaagd. "Boa's zijn echt wel wat gewend, maar wat ze nu om hun oren krijgen gaat wel heel ver. Soms hebben ze zelfs geen zin om de stad in te gaan."

Scheepers blijft van mening dat er voldoende plekken zijn in het centrum om de fietsen neer te zetten. Ook zo'n punt waar lang niet iedereen het mee eens is. Zo was er op een drukke en mooie woensdagmiddag eind juni nog een telling waaruit bleek dat het aantal fietsparkeerplekken van pakweg 2.900 ruim voldoende is. Wel, zegt hij, komt er nog dit jaar duidelijkheid over een inpandige fietsenstalling in het centrum. De gesprekken met de eigenaar van het pand zijn gaande. Mochten de gesprekken tussen de gemeente en de betreffende eigenaar tot een goed einde komen, moet deze fietsenstalling voor de zomer van 2019 open kunnen.
Daarnaast gaat Hilversum ook binnenkort handhaven op het Stationsplein. Wie zijn of haar fiets op de verkeerde plek neerzet, loopt het risico dat deze wordt verplaatst naar het fietsenrek 'langs de lijn'. Bij het spoor dus.
Maar genoeg gepraat. Het is tijd om met eigen ogen te zien hoeveel fietsen de boa's in beslag nemen en of ze inderdaad zo sociaal zijn als de wethouder beweert. En hoewel naast deze krant nog twee regionale media meelopen, zijn de dienstdoende boa's geenszins van plan er een goed-nieuwsshow van te maken. Op de Kerkbrink - pal voor de Grote Kerk - krijgen enkele fietsen een sticker. Staan ze er over een kwartier nog, worden ze verwijderd, is de mededeling. Er is namelijk een verschil tussen het voetgangersgebied (met name Kerkstraat) en fietsgebieden als de Kerkbrink en Groest. Fietsen die verkeerd staan in het voetgangersgebied, worden direct weggehaald. In de praktijk valt dat laatste echter mee. De fietseigenaar - als hij of zij in de buurt - krijgt eerst netjes uitleg en het verzoek ergens anders neer te zetten. Ook valt op dat de gedragsverandering bij de mensen waar Scheepers op hoopt al langzaam gaande is. Er staan veel minder fietsen op verkeerde plekken dan twee maanden terug toen de handhaving startte. Dat is althans het geval op de Kerkstraat. Op de Groest valt nog een en ander te verbeteren, blijkt snel. Scheepers en de boa's zien dat ook en geven aan dat er de voorbije weken vooral in het voetgangersgebied is gecontroleerd. Nu deze een stuk 'schoner' is, is de Groest aan de beurt.

Boze reacties richting de wethouder blijven deze woensdagmiddag nagenoeg uit. Slechts één man beklaagt zich bij Scheepers over die zogenaamde nietjes. "Ik kan me er witheet over maken, loop me er al weken over te ergeren", zegt hij. Scheepers hoort het aan en vervolgt zijn weg. Ook de boa's gaan verder met hun werk. Wat vinden zij van dit beleid? "We delen de mening van de gemeente", is het keurige antwoord. "We willen een mooier en veiliger straatbeeld. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren."

De komende periode wordt er vaker gehandhaafd op de Groest.