'Het lijkt hier Amerika wel'

Vervolg voorpagina

De man die dinsdagmiddag rond 13.30 uur werd neergeschoten zou daarvoor iemand in een woning hebben bedreigd. De Rijksrecherche onderzoekt momenteel de zaak, omdat er is geschoten door één of meerdere agenten.

Het Openbaar Ministerie doet om diezelfde reden de woordvoering, maar kan nog weinig informatie delen. Het is dus nog onduidelijk wie de man is en wat zich precies in die woning heeft afgespeeld. Ook blijft onduidelijk hoe vaak en waar precies (been/buik?) het slachtoffer is geraakt. "Ik kan alleen zeggen dat de man is geopereerd en leeft", aldus een woordvoerder. "Maar het is nog niet te zeggen hoe de situatie zich zal ontwikkelen."

De politie meldde dinsdag, twee uur na de schietpartij, dat de agenten de man die de bedreiging zou hebben geuit, wilden aanhouden. "De agenten zagen dat hij een steekwapen in zijn hand had. Om hem te kunnen aanhouden maakten de agenten gebruik van pepperspray en daarna heeft de politie op de man geschoten."

Dik een uur na het incident, als ouders de kinderen van OBS Elckerlyc ophalen, is duidelijk dat de schietpartij indruk heeft gemaakt. Geschrokken gezichten zijn te zien en troostende woorden klinken. Een jongen legt aan voorbijgangers uit wat hij heeft gehoord. "Het lijkt hier Amerika wel", is de reactie van een van de luisteraars. Zo goed als de hele Frederik van Eedenlaan is afgezet met lint. Auto's van bezoekers van de apotheek staan ineens in het gebied dat de plaats delict is. Dat leidt tot irritatie; het is wachten tot zij weg mogen.


Broertjes bedreigd bij crisisopvang

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes is woensdag bedreigd door een verwarde man. Dat gebeurde voor de opening van de crisisopvang van jongeren aan de Neuweg.

De man was boos omdat hij vanwege slecht gedrag De Cocon uit was gezet. Dat zou allemaal de schuld zijn van Broertjes. De man uitte zulke bedreigingen aan het adres van de burgemeester, die daarom moest wachten om het pand aan de Neuweg 95 binnen te kunnen. Via de achterkant ging hij naar binnen om de opening te verrichten. "Daar kwam ik voor."