Burgemeester Broertjes.
Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Effectiviteit van Hilversumse wijkagent vergroten

HILVERSUM De gewenste achttiende wijkagent komt er (voorlopig) niet. Dat Hilversum daarmee niet volgens de norm op sterkte is, vindt burgemeester Pieter Broertjes niet zo'n discussie. De inzetbaarheid in de wijk is voor hem het belangrijkst.

"We moeten er echt vanaf dat bewoners hun wijkagent niet kennen. Dat hoort bij de veiligheid dichtbij", zegt hij in Het Gesprek Met, het programma van deze krant in samenwerking met GooiTV. Het blauw van de wijkagent moet veel vaker zichtbaar zijn. De effectiviteit moet omhoog: van 40 naar 80 procent aanwezig zijn in de buurt.

Dat klinkt makkelijker dan gezegd, zeker nu Hilversum qua wijkagenten niet op sterkte is. Getallen zijn niet zo interessant. Op den duur komt die extra kracht er wel bij, stelt de burgervader. Dat is volgens de Politiewet geregeld: de norm is één wijkagent op 5.000 inwoners en er zijn 90.000 Hilversummers. "Of je het nu met 17, 18 of 28 wijkagenten doet, vind ik niet zo interessant, al wordt het met 28 makkelijker. Het gaat om de kwaliteit van de politie op buurtniveau. Daar zijn zij ook voor", aldus Broertjes.

De mededeling van Midden-Nederland kwam niet als een verrassing voor de burgemeester. Uit eerdere gesprekken met de leiding bleek al dat zij niet zo happig waren om het extra geld uit Den Haag te gaan besteden aan meer wijkagenten in Hilversum en de rest van 't Gooi. Er wordt nu vooral ingezet op meer capaciteit voor ondermijning.