Afbeelding
Foto: PR

Celstraf voor slaan buurman met baksteen

HILVERSUM De rechtbank Lelystad heeft een 65-jarige Hilversummer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. De man sloeg vorig jaar een buurman in de Nachtegaalstraat meerdere keren met een baksteen op het hoofd. Hij krijgt een proeftijd van 3 jaar opgelegd.

Tijdens de inhoudelijke behandeling eiste de officier van justitie nog 2 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging. Volgens de officier van justitie is er bij de verdachte sprake van een stoornis die alleen behandeld kan worden in het gedwongen kader van de TBS-regeling.
De rechtbank komt tot een ander oordeel. Zij volgt het advies van de psycholoog en psychiater die de Hilversummer eerder onderzochten en adviseerden de Hilversummer onder voorwaarden in een beschermde woonvorm te laten wonen met voldoende begeleiding.
Gelet op dit advies acht de rechtbank de maatregel van TBS niet passend. Zij legt de Hilversummer, gelet op de ernst van het feit, een stevige gevangenisstraf op, waarvan een deel voorwaardelijk met daaraan gekoppeld de bijzondere voorwaarden zoals geadviseerd door de deskundigen.

De Hilversummer kreeg op 18 juli 2017 ruzie met zijn buurman waarbij hij de man meerdere keren met een baksteen op zijn hoofd sloeg. Hij werd aangehouden en het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar duidelijk werd dat hij een schedelbreuk, een gebroken jukbeen en gebroken ribben had opgelopen.
De verdachte heeft altijd gezegd uit zelfverdediging te hebben gehandeld. De buurman zou hem met de baksteen tijdens de ruzie hebben willen slaan. De Hilversummer heeft twee weken de tijd om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. (Argos)


Drankrijder knalt op boom

LOOSDRECHT Een flinke klapper afgelopen weekend aan de Tjalk in Loosdrecht. Daar vloog een 41-jarige Amsterdammer uit de bocht en vervolgens botste de wagen op een boom.

De man was aanspreekbaar en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wel sprak hij, aldus de politie, 'wartaal', waarna uit een blaastest bleek dat hij alcohol op had.