Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen over 'Italiaanse begroting'

HILVERSUM Dat Hilversum het jaar afsluit met een tekort in de begroting, terwijl ook de komende jaren er financieel niet rooskleurig uitzien, baart zorgen. Het college van burgemeester en wethouders heeft te weinig oog voor de financiële balans, zo stelde D66'er Hein Jaarsma, die zelfs sprak van een 'Italiaanse begroting'.

De ambities van het college zijn niet misselijk voor de komende jaren. Daar zit een kostenplaatje aan vast. Een te stevig kostenplaatje meent D66, zeker als je kijkt naar de huidige financiële situatie. "Hilversum heeft een forse schuldenlastpositie. Wij maken ons zorgen over de toename in de uitgaven, waarvan u zegt dat het vooral incidentele uitgaven zijn", gaf Jaarsma aan.

Daar wilde wethouder van Financiën Karin Walters niets van weten: ja, het college heeft plannen en gaat veel investeren in de stad én de inwoners. De Hart voor Hilversum-wethouder sprak van een 'tekortje' op een begroting van 261 miljoen euro in 2019. "Wat is een Italiaanse begroting? Dat is een tekort van meer dan 3 procent. Dan zouden we nu een tekort hebben van 7,8 miljoen euro. Ons feitelijk tekort is 727.000 euro. Dat is 0,28 procent. Natuurlijk maakt u zich zorgen, maar u moet toch een beetje relativeren."

De roep om prudent financieel beleid was vaker hoorbaar dan alleen van D66. Walters heeft beloofd om de komende maanden met haar collega-wethouders te werken aan oplossingen. In maart komt zij met een plan naar de raad waarin staat hoe zij dit tekort en 'de nog kleinere tekorten in de overige jaren' gaat oplossen. Uiteindelijk stemde D66 voor de begroting, net zoals de overige drie coalitiepartijen (Hart voor Hilversum, VVD en GroenLinks). De volledige oppositie stemde tegen.