CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker.
CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker. Foto: Bastiaan Miché

Vrijwilliger zijn in baas zijn tijd?

HILVERSUM Met de afname van het aantal vrijwilligers kan de gemeente het goede voorbeeld geven. Het idee van het CDA was om alle ambtenaren zestien uur per jaar naar eigen inzicht 'werknemersvrijwilligerswerk' te laten doen. De ingediende motie leidde tot politieke ophef, want hoe kun je spreken van vrijwilligerswerk als de baas die uren betaalt?

Volgens Olaf Streutker, fractieleider van de christendemocraten, zijn vrijwilligers het cement van de samenleving. "Dat zijn de helden van deze tijd", leidde hij in. Maar omdat er steeds minder 'helden' zijn, moet het personeel van de gemeente laten zien hoe het moet. Vrijwilligerswerk verrijkt de samenleving en zorgt voor een betere binding tussen de ambtenaren en de Hilversumse maatschappij, zijn enkele van de CDA-argumenten.

De motie 'Werknemersvrijwilligerswerk' zorgde ervoor dat het druk werd bij de interruptiemicrofoons in de raadszaal. "Als die zestien uur betaald wordt door de gemeente spreken we dan nog over vrijwilligerswerk?", vroeg VVD'er Frits Vogel zich af. "Bedoelt u niet een stage?", was de vraag van Aafke Vreugdenhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie. "Wij willen inspireren om buiten het raadhuis ook verbindend te zijn", probeerde Streutker nog.

Dat er weinig steun was voor de motie was duidelijk. Dat was weg toen het antwoord van wethouder Annette Wolthers kwam. "Wij zijn zeer kritisch op de kosten van het personeel", meldde zij. "We hebben een slag geleverd wat dit gaat kosten en dat is zo'n 5 ton. Dat vinden wij vrij veel. Zeker ook omdat er al gelegenheden zijn zoals NLdoet of bijzonder verlof. Ga zeker vrijwilligerswerk doen, maar doe dat buiten de baas zijn tijd", luidde haar advies.