Jaeger: 'De Regio Deal is dus zeker niet van tafel.'
Jaeger: 'De Regio Deal is dus zeker niet van tafel.' Foto: Ton Kastermans Fotografie

'Ambitie blijft, alleen financieel gaatje'

De Regio Gooi en Vechtstreek kan voorlopig fluiten naar de bijdrage vanuit het Rijk om de snel veranderende media-industrie een impuls te geven. Wethouder Wimar Jaeger is (uiteraard) teleurgesteld.

hilversum Wat zijn de gevolgen voor de ambitieuze plannen die er zijn om het Media Park een impuls te geven nu ze (voorlopig) niet de aangevraagde 15 miljoen euro krijgen? Dat is de vraag waar Jaeger nog niet direct een antwoord op heeft. "We gaan nu eerst in overleg met de partners: de andere gemeenten, de provincies Utrecht en Noord-Holland, het bedrijfsleven en het onderwijs. De ambitie blijft, alleen is er nu een klein financieel gaatje."

Dat 'klein financieel gaatje' zegt Jaeger met een glimlach. Het gaat namelijk om een bedrag van 15 miljoen euro voor een totaalprogramma van 35 miljoen euro. Via een zogenaamde Regio Deal had de Regio Gooi en Vechtstreek bij het Rijk aangeklopt. Het bedrag is bedoeld om de werkgelegenheid in de regio te verstevigen en dan in het bijzonder die in de mediasector.

Het zijn namelijk moeilijke tijden als het gaat om het behoud van het aantal banen in deze regio. "De ontwikkeling van de media-industrie in de regio Gooi en Vechtstreek, als onderdeel van de Media Valley, blijft achter", meldde Jaeger al eerder. "In Amsterdam en Utrecht groeide de sector tussen 2010 en 2017 met 6 procent, Hilversum is echter de enige grote creatieve stad met een specifieke sectorsamenstelling waar de werkgelegenheid daalt (tussen 2010 en 2017 met 9 procent). Zij vormt daarmee in feite de zwakste schakel in deze zich sterk ontwikkelende industrie."
Om die reden moet er voor miljoenen geïnvesteerd worden in de zogenaamde Media Valley, is de gedachte. De Gooise gemeenten en het bedrijfsleven moeten 20 miljoen euro op tafel leggen (waarvan Hilversum 7 miljoen) en daarnaast werd het Rijk gevraagd om hier 15 miljoen aan toe te voegen. Maar het Rijk kreeg meerdere aanvragen via zo'n Regio Deal: 88 maar liefst. Bij elkaar opgeteld werd er 1,3 miljard euro aangevraagd. Van die 88 zijn nu 12 voorstellen geselecteerd die het kabinet samen met de regio's gaat uitwerken tot een deal. Voor deze deals is ruim 200 miljoen euro beschikbaar. De Regio Gooi en Vechtstreek behoort dus niet tot deze club van twaalf. Opvallend, aldus Jaeger, is dat de gelden vooral gaan naar krimpregio's buiten de Randstad en bestemd zijn voor bijvoorbeeld de landbouw en visserij.

Van belang is nu, zegt de wethouder, dat alle partners die betrokken waren nu ook betrokken blijven. Verder zijn er al gesprekken met het ministerie gepland waarin naar voren moet komen waarom 't Gooi niet de gewenste miljoenen ontvangt en wat er gedaan moet worden om de eerstkomende Regio Deal verder aan te scherpen. Immers, volgend jaar is er een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen. Bovendien is er binnen de regio voldoende draagvlak, denkt Jaeger, en dat biedt een solide basis en vertrouwen voor het verder uitwerken van het programma. "Ik kan me niet voorstellen dat als het ministerie niet meedoet partijen zich zullen terugtrekken. De Regio Deal is dus zeker niet van tafel, er wordt al volop gewerkt aan onderdelen van de deal zoals de ontwikkeling naar een Media Campus en het zorgen voor voldoende state-of-the-artopleidingen."
Het mislopen van de gelden betekent echter wel dat het vierjarenprogramma enkele maanden vertraging oploopt. Jaeger vraagt het Rijk nog wel om te beseffen dat investeren in de media in tijden van 'fake news' ook belangrijk is voor de objectieve informatievoorziening.