Hilversum krijgt raad voor diversiteit

HILVERSUM De gemeente en haar instellingen zijn geen goede afspiegeling van de maatschappij. De diversiteit die in Hilversum is vertegenwoordigd, komt hier niet goed in terug. Dat moet anders, vindt D66. De fractie diende een motie in voor het oprichten van een diversiteitsraad.

Volgens de Democraten telt Hilversum zo'n 24.000 inwoners met een migratie-achtergrond. Dat is 27 procent van de Hilversummers. D66 ziet deze weerspiegeling niet of nauwelijks terug binnen de gemeentelijke organisatie. Of in de gemeenteraad, zoals D66-raadslid Hein Jaarsma aangaf. "Daarin blijft Hilversum achter. Wij willen voorkomen dat groepen zich tegen elkaar afzetten", aldus D66.

De opdracht aan het college van burgemeester en wethouders luidt dat zij gaan verkennen hoe deze participatie te stimuleren en te verbeteren is. Die handschoen pikt burgemeester Pieter Broertjes nu op. "Ik ga me erin verdiepen en kom er in het voorjaar op terug", was zijn reactie nadat de motie met een grote meerderheid (28 voor, 8 tegen) was aangenomen. Inspiratie kan de burgervader opdoen in Amsterdam, Veenendaal, Amersfoort en Utrecht. Volgens D66 hebben ze daar positieve ervaringen met een adviesraad voor diversiteit en integratie.

Kritiek was er vooral van het CDA. CDA-fractieleider Olaf Streutker maakte duidelijk dat hij niets heeft met deze vorm van hokjesdenken. Diversiteit is niet iets dat je afdwingt, is zijn standpunt. "Gelijkwaardigheid is voor ons een vanzelfsprekendheid. Wij willen niet gedwongen worden wél te letten op huidskleur, afkomst en sekse", legde de fractie in de nastoot op Twitter uit.