Overvallers supermarkten langer in cel

HILVERSUM De 17-jarige jongen en 18-jarige vrouw die recent waren opgepakt voor meerdere gewelddadige overvallen op supermarkten in onder meer Hilversum en Bussum, blijven voorlopig in de cel.

De raadkamer verlengde de gevangenhouding van beiden deze week: met negentig dagen voor de jongen uit Voorst en met dertig dagen voor de vrouw uit Ermelo. De jongen wordt verdacht van vijf diefstallen met geweld in achtereenvolgens Den Dolder, Hilversum, Bussum, Nijkerk en Vianen.
De vrouw zou bij twee van deze overvallen betrokken zijn. Een datum voor de pro-formazitting is ook al bekend: 15 februari.

Het tweetal werd vrijdag 2 november in hun blote kont in hun hotelkamer in het Van der Valkhotel in Vianen opgepakt na een overval op een winkel aan de Lijnlaan in Vianen. De jongen had een mes bij zich. Uit het onderzoek dat volgde bleek de jongen ook verdachte te zijn in vier andere onderzoeken naar overvallen. Het gaat dan om de overvallen op een winkel aan de Dolderseweg in Den Dolder op dinsdag 23 oktober, die op de Jumbo aan de Stephensonlaan in Hilversum op vrijdag 26 oktober, de Lidl aan de Laarderweg in Bussum een dag later en tot slot op 30 oktober een supermarkt aan het Molenplein in Nijkerk.


Pilot Hilversum en corporaties huurschulden

HILVERSUM Voorkomen dat huurders in financiƫle problemen komen met uiteindelijk uithuiszetting als gevolg. Dat is de gedachte achter het convenant 'vroegsignalering huurschulden' tussen de gemeente Hilversum en woningcorporaties.

"We hebben zestig huisuitzettingen per jaar, dat aantal willen we terugbrengen naar tien", vertelt wethouder Karin Walters. Het is straks de bedoeling dat huurders die al twee maanden niet meer de huur kunnen betalen direct hulp krijgen. Op die manier, aldus de wethouder, kunnen eventuele financiƫle problemen worden opgelost voordat het te laat is. "Nu krijgen we vaak pas een schuldhulpaanvraag bij een schuld van 30.000 of 40.000 euro. En schulden zijn slecht voor de gezondheid en zorgen voor veel stress."