Vlak voordat de stoet met Sinterklaas eraankwam, lieten pro-Zwarte Piet-betogers van zich horen.
Vlak voordat de stoet met Sinterklaas eraankwam, lieten pro-Zwarte Piet-betogers van zich horen. Foto's: Bastiaan Miché

Confrontatie tijdens optocht Sinterklaas net voorkomen

Sinterklaas heeft de demonstranten niet gezien. Voordat hij en zijn gevolg de Groest op konden draaien, waren ze al omgekeerd. De situatie dreigde uit de hand te lopen toen er ineens tegenreactie kwam vanuit het pro-Zwarte Pietkamp. Door snel optreden van de burgemeester en kordaat handelen van de politie is verdere escalatie voorkomen, maar de schrik zat er zaterdagmiddag goed in door de bijna-clash.

HILVERSUM "We moeten geen cultuuroorlog uitvechten over de hoofden van kinderen", aldus burgemeester Pieter Broertjes na afloop van de eerder afgeblazen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Groest. Sterk optreden van de politie voorkwam dat voorstanders van Zwarte Piet verhaal konden halen bij de demonstranten.

Het warme onthaal van Sinterklaas stond in schril contrast met de gebeurtenissen rondom de demonstratie later op de Groest en de Prins Bernhardstraat. De Kerkbrink puilde uit. De sfeer was goed. Het programma was daar voor 14.00 uur klaar. Een klein uur later begeleidde de politie de 33 demonstranten naar hun vak voor de Lampenshop aan de Groest. De spandoeken met 'Zwarte Piet is racisme' werden opgehangen.
Niet veel later verschijnen Broertjes en wethouder Wimar Jaeger. Zij gaan in gesprek met de demonstranten. De burgemeester vertelt dat er drie keer zoveel agenten in touw zijn als bij een normale intocht: achttien in plaats van zes. Daarnaast is er een veiligheidsadviseur bij betrokken.
Dat blijkt ook nodig. Op de Groest wordt het steeds drukker en voller. Ouders met kinderen staan niet tussen het publiek. Het is duidelijk dat pro- en anti-Zwarte Piet letterlijk tegenover elkaar staan. Zodra de demonstranten hun leuzen beginnen te roepen, krijgen ze repliek, waaronder 'Houd je muil'. Het roepen lijkt olie op het vuur te zijn. Op het moment dat de stoet de Prins Bernhardstraat in komt, gaat het fout. De voorstanders lopen naar voren en houden een vlag op. De stoet krijgt het signaal om te keren, terwijl de politie het vak afschermt. Op last van de burgemeester moeten de uitgescholden en met eieren bekogelde demonstranten weg. Via een steegje worden zij afgevoerd. Dat is het moment voor tientallen mensen om ze op te wachten in de Prins Bernhardstraat. De politie veegt de straat snel schoon, waarmee alles met een sisser afloopt.

Het gebeurde weinig, maar er waren gesprekken tussen omstanders en demonstranten.
Paarden uit Weesp werden zaterdag ook ingezet.
Sinterklaas kon op de Kerkbrink rekenen op een warm onthaal.
Veel kinderen wachten in spanning af op de komst van de sint.