Droog met zonneschijn, in het weekend kans op regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er zonnige perioden. Het blijft droog. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het 6 à 7 graden. Die temperatuur houden we ook in het weekeinde. In de nacht kan het licht vriezen. Zaterdag neemt na een deels heldere nacht de bewolking vanuit het zuiden toe. Later op de dag kan het gaan regenen. Ook zondag is er naar verwachting vrij veel bewolking. Het blijft goeddeels droog, maar een lokale bui is mogelijk. Er waait een matige oostenwind.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied brengt rustig weer met lichte vorst in de nacht, kans op mist en overdag rond 3 à 4 graden. Het is meest droog. Soms is er ruimte voor de zon. Later in de week komt een oceaandepressie naderbij. Het volgt dan een verzachting en de kans op regen neemt toe.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.