Hoe gaat het gebied net over het spoor eruitzien?
Hoe gaat het gebied net over het spoor eruitzien? Foto: gemeente Hilversum

'Houd het politieke eisenpakket voor spoorzone werkbaar'

HILVERSUM Uiteraard heeft de politiek een verlanglijstje voor wat betreft de ontwikkeling van de spoorzone. De oproep van wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening en Omgevingswet aan de partijen is om hun eisenpakket wel werkbaar te houden als zij het ontwikkelperspectief van de spoorzone gaan bespreken, want het momentum in het 1221-gebied moet behouden blijven.

Voorink zegt dit omdat ontwikkelaars, bewoners van de verschillende buurten over het spoor, bedrijven en andere belanghebbenden de afgelopen maanden de koppen regelmatig bij elkaar hebben gestoken. Op verzoek van de gemeente hebben zij met elkaar kennisgemaakt en elkaars belangen en ideeën leren kennen. Het hoofddoel hiervan is dat er breedgedragen voorstellen komen voor (her)ontwikkeling van de spoorzone. Met dit proces neemt Hilversum alvast een voorschot op de Omgevingswet, die in 2021 van kracht is.

Voor ontwikkelaars, bewoners en bedrijven is het belangrijk dat zij weten wat de gemeente voor ogen heeft in dit gebied dat strekt van de kleine spoorbomen tot aan het Venetapark. "Laten wij ervoor zorgen dat het verlanglijstje niet nodeloos lang wordt. Geef de partijen een aantal dingen mee, want het is belangrijk om duidelijke kaders mee te geven en dat we tempo houden", is de oproep van de wethouder.

In het raadhuis zien ze dat er tijdens de werkplaatsen - bijeenkomsten waar ontwikkelaars en bewoners met elkaar in gesprek gingen - synergie is ontstaan. "Het zijn verschillende werelden en snelheden, maar je ziet wel degelijk dat er iets is ontstaan", is de beleving van de wethouder. De bereidheid om met elkaar samen te werken en mee te denken is er. Dat vertaalt zich langzaam ook in concrete zaken. Voorink is van mening dat als ontwikkelaars en bewoners gezamenlijk met een plan komen de raad daar soepel mee om moet gaan, ook als dat bijvoorbeeld hoogbouw betekent. "En ja, op voorhand weten we dat niet iedereen zijn zin krijgt. Daar moeten we eerlijk over zijn en dat geldt voor ontwikkelaars, bewoners en gemeente", is de toevoeging van de liberaal.
In het 1221-gebied zijn nieuwe impulsen nodig. De spoorzone is verrommeld. De gemeente wil daar een nieuwe mix van wonen en werken. Het doel is de buurten op te knappen, zodat er voor vele decennia geen omkijken is naar de spoorzone. Dat is overigens inclusief Oosterspoorplein.

Het gaat erom dat we kwalitatief goede dingen bouwen", stelt Voorink. "Ikzelf ben bereid om een bouwlaag meer toe te staan als dat ten goede komt van de ruimtelijke kwaliteit. Het gaat mij onder meer om goede architectuur en groenvoorzieningen, want het is de bedoeling dat we in die buurten een kwaliteitsslag maken." Een aantal projecten kan snel van start. Binnen een jaar of twee kunnen de eerste stenen op elkaar. "Daarna is het zeker nog vijftien jaar stapelen", klinkt het op z'n Voorinks.

Woensdag 28 november bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen het ontwikkelperspectief voor de spoorzone. De vergadering in de Dudokkamer begint om 20.00 uur.

'Kom met duidelijke kaders en laten we tempo houden'